Analytici: Cena elektřiny v Česku by měla příští rok mírně klesnout

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: James Bowe, Flickr.com (CC BY 2.0)

Cena elektřiny pro konečné zákazníky by měla příští rok mírně klesnout. Shodují se na tom analytici. Meziročně totiž poklesly ceny silové elektřiny, která tvoří neregulovanou složku ceny elektřiny, a dodavatelé ji tak mohou stanovit sami. Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora kupovali loni v říjnu obchodníci megawatthodinu silové elektřiny za 38,3 eur, tedy asi 1053 korun, zatímco nyní pořizují elektřinu za 34,5 eur/MWh, což je asi 949 korun, tedy asi o deset procent levněji.

„Protože silová část účtu za elektřinu představuje pro domácnosti kolem 40 procent, pokles celkových cen elektřiny pro domácnosti se bude pohybovat zřejmě kolem dvou až tří procent,“ řekl Gavor. Pokles cen elektřiny v důsledku propadu cen silové elektřiny na burzách předpovídá i Jana Poncarová z Energetické poradny. „Mohlo by se pozitivně promítnout do nových ceníků elektřiny, které budou dodavatelé vyhlašovat letos na podzim,“ sdělila Poncarová.

Zbylou část ceny pro koncového zákazníka tvoří regulovaná složka, do které je zahrnuta především cena za distribuci elektřiny. Složku každoročně stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Její výši pro příští rok ale zatím neurčil. „Cenové rozhodnutí jako obvykle zveřejníme na konci listopadu,“ sdělil mluvčí úřadu Jiří Chvojka. Podle něj z dosavadních analýz ERÚ vyplývá, že by regulované ceny by mohly zůstat přibližně stejné, a ceny elektřiny by se tak mohly velmi mírně snížit.

Pokles o 3 až 4 procenta

Právě regulovaná složka promluví do konečné ceny elektřiny i podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze. Podle něj nelze zaručit, že regulace nepohltí cenové výhody odhadovaného poklesu ceny silové elektřiny. „Pokud by se však na regulované složce elektřiny nic neměnilo, pak by dodavatelé elektřiny mohli pro příští rok nabídnout konečným zákazníkům odhadem o tři až čtyři procenta nižší ceny elektřiny,“ sdělil Hlinomaz.

Ten míní, že by měl pokles silové elektřiny, i když ne zdaleka tak velký, následovat i v dalších dvou letech. „Možná ale půjde o stagnaci,“ dodal Hlinomaz. Většina dodavatelů čeká se sdělením cen na příští rok až na listopadové oznámení cenového rozhodnutí ERÚ. Největší dodavatel elektřiny na trhu, skupina ČEZ, svolal tiskovou konferenci k cenám na úterý.