Analytik o Polsku po volbách: slova budou drsnější, politika se moc nezmění

Beata Szydlová a Jaroslaw Kaczynski

Beata Szydlová a Jaroslaw Kaczynski Zdroj: CTK

Premiér a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka věří, že Polsko i s novou vládou konzervativců zůstane blízkým spojencem České republiky. Předseda ODS Petr Fiala si myslí, že vítězství opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) posílí transatlantické směřování střední Evropy. Odborníci čekají, že Varšava bude nyní vystupovat razantněji a kritičtěji vůči Evropské unii, radikální změny ale nečekají.

Přesvědčivé vítězství PiS, které do voleb vedla Beata Szydlová, ukončí osm let hegemonie liberálů z Občanské platformy současné premiérky Ewy Kopaczové. Předseda české vlády dnes pogratuloval Szydlové a současně poděkoval Kopaczové za jejich „velice dobrou a intenzivní spolupráci“.

„Česká republika má s Polskem tradičně vynikající sousedské vztahy a předpokládám, že je budeme i s novou polskou vládou úspěšně rozvíjet,“ uvedl v prohlášení Sobotka. Připomněl, že Polsko je důležitým evropským aktérem a blízkým partnerem Prahy v EU. Vyjádřil přání, aby nadále pokračovala intenzivní spolupráce mezi oběma státy i v rámci visegrádské čtyřky.

Ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka novinářům řekl, že záležet bude na tom, zda budou vítězní konzervativci vládnout sami, nebo přizvou někoho dalšího do koalice. Do té doby je předčasné hodnotit, co lze čekat od nové polské vlády.

Posílení bezpečnosti

Fiala soudí, že vítězství PiS povede k posílení bezpečnosti celého regionu. „Po úspěchu britské Konzervativní strany je výsledek polských voleb také potvrzením podpory reformních stran, které v Evropské unii usilují o zachování pravomocí národních států a jsou realistickou alternativou neudržitelného dogmatu stále užší unie,“ uvedl šéf ODS.

Polské volby přinesou podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška změnu zejména ve vztahu k Evropské unii. „Zatímco minulá vláda patřila k jádru evropské integrace kolem Německa, a to jí nakonec vyneslo i post prezidenta EU, v Právu a spravedlnosti naleznou spojence spíš britští konzervativci, kteří jsou spolu s PiS sdruženy ve společné frakci v Evropském parlamentu,“ řekl Ženíšek.

Výsledky polských voleb dávají podle europoslance za Svobodné Petra Macha naději, že německé kancléřce Angele Merkelové další kvóty na uprchlíky neprojdou. „Mám radost, že vládní strana, která Německu v kvótách ustoupila, zaslouženě prohrála,“ uvedl Mach.

Velké změny nečekejte

Vít Dostál z Asociace pro mezinárodní otázky předpokládá, že nová polská vláda povede zřejmě důraznější politiku než předchozí kabinet, žádné radikální změny ve vztahu k Evropě ovšem nepředpokládá. „Rétorika bude sice o něco drsnější, ale politika sama o sobě se příliš nezmění,“ řekl Dostál . Vztahy s Německem a Evropskou unií možná trochu ochladnou, Polsko si ale nadále bude vědomo toho, že hlavně kvůli Rusku potřebuje silné evropské spojence, myslí si Dostál.

V otázce migrace a kvót pro uprchlíky se Varšava přiblíží politice ostatních zemí Visegrádu. „Právo a spravedlnost zůstává sice stranou odmítající kvóty a brojící proti migraci, avšak názory jeho politiků jsou snadno zaměnitelné s výroky některých českých či slovenských sociálních demokratů,“ uvedl analytik.

Z ekonomického hlediska se dá čekat výrazně uvolněnější rozpočtová politika v důsledku populistických kroků nové vlády, soudí hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Připomněl, že PiS slibovala například snížit zpátky věk pro odchod do důchodu, výrazně zvýšit odpočty na děti, zavést zdarma léky pro důchodce, benefity pro horníky nebo zvýšit výdaje na armádu.

Nyní bude třeba sledovat, jak moc tuto předvolební rétoriku bere PiS vážně. Bude podle něj záležet i na tom, zda se Szydlová bude chovat pragmaticky, nebo zda skutečným „hybatelem věcí v pozadí“ zůstane předseda PiS Jaroslav Kaczyński.

Sobotka doufá, že Polsko i po změně vlády zůstane spojencem Česka
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří tomu, že Polsko i s novou vládou konzervativců zůstane blízkým spojencem České republiky. Předseda opoziční ODS Petr Fiala si myslí, že vítězství strany Právo a spravedlnost (PiS) posílí transatlantické směřování střední Evropy. Odborníci čekají, že Varšava bude nyní vystupovat razantněji a kritičtěji vůči Evropské unii, radikální změny ale nečekají.