ANO tlačí na premiéra, krize ubírá Babišovi body

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Ministr financí Andrej Babiš
Ministr financí Andrej Babiš
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
Bohuslav Sobotka,
Bohuslav Sobotka
7
Fotogalerie

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš spěchá na řešení vládní krize, která podle jeho slov skončí, pokud premiér jmenuje do čela rezortu financí Alenu Schillerovou. Sobotka se vyjádří dnes.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je přesvědčený, že se blíží bod zlomu při řešení trvající vládní krize. Pokud ovšem premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kývne na to, aby se nástupkyní v čele rezortu financí stala dosavadní náměstkyně Alena Schillerová.

Předseda vlády oznámil, že názor na nominaci Schillerové sdělí koaličním partnerům dnes: „Před schůzí kabinetu se uskuteční jednání koalice. Sdělím ANO své stanovisko k jejich nominaci na ministerstvo financí.“ Předvídat Sobotkův verdikt je obtížné. Přestože minulý pátek, kdy s Babišem hovořil mezi čtyřma očima, se na nominaci nedohodli. Schillerová se nezamlouvá ani lidem z užšího vedení ČSSD. Výhrady vůči její osobě mají místopředsedové strany – ministr vnitra Milan Chovanec, šéf diplomacie Lubomír Zaorálek i volební manažer Jan Birke. Lidovci, další partner z vládní koalice, by povýšení dosavadní náměstkyně na ministerský post akceptovali.

Sobotka také svolal na čtvrteční podvečer koaliční radu. Hnutí ANO však chce dnes požádat o dřívější termín.

Vicepremiér Babiš z vlády kvůli kontroverzím kolem vlastních finančních transakcí dobrovolně odejít nehodlá, počítá ale s tím, že ho prezident Miloš Zeman na Sobotkovu žádost odvolá. Návrhem na odvolání Babiše se Zeman bude zabývat po návratu z cesty do Číny, do Česka se vrací ve čtvrtek.

Vládní krize se začíná obracet už i proti hnutí ANO. Podle průzkumu agentury Median z minulé soboty si 41 procent lidí myslí, že za krizi ve stejné míře mohou Sobotka i Babiš. Ještě před devíti dny dávalo Babišovi vinu za vládní krizi jen šestnáct procent dotázaných. „Je tam jednoznačná dynamika v neprospěch Andreje Babiše, komentuje nová čísla Dan Prokop, analytik Medianu. Babiš podle něj ztrácí podporu vzdělanějších skupin z měst a těžiště jeho příznivců se momentálně přesouvá spíše ke starším, konzervativnějším voličům. Tím se blíží Miloši Zemanovi.

Zeman se ozval z Pekingu

Pokud by premiér Sobotka navrhl na post ministryně financí Alenu Schillerovou jako kandidátku hnutí ANO, prezident by ji akceptoval. Pokud by ji premiér jako ministryni nenavrhl, měla by podle Zemana být vypovězena koaliční smlouva. Dodal také, že na místě předsedy ANO by tak již dávno učinil a začal by razantní předvolební kampaň.