Antimonopolní úřad loni rozdal pokuty za 190 milionů

Odpad - ilustrační

Odpad - ilustrační Zdroj: CTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni uložil firmám za porušení pravidel hospodářské soutěže pokuty ve výši 190 milionů korun. Je to šestkrát více než v roce 2011. Vyplývá to z výroční zprávy úřadu.

Výše pokut, které antimonopolní úřad ve svých statistikách každoročně zveřejňuje, se týkají pouze prvostupňových rozhodnutí. Proti těmto pokutám se firmy většinou odvolávají k předsedovi úřadu, případně podávají žaloby k soudům.

Téměř polovinu z loni uložených sankcí, celkem 96,6 milionu, tvoří případ kartelu v odpadovém hospodářství. Firmy AVE CZ odpadové hospodářství, A.S.A., van Gansewinkel a SITA CZ si podle ÚOHS rozdělovaly trh především prostřednictvím manipulace s výběrovými řízeními. Verdikt obsahující zákaz plnění protisoutěžních dohod i sankce je pravomocný, firmy se proti němu neodvolaly.

Pokuty v oblasti hospodářské soutěže v prvostupňových rozhodnutích
rokpokuty v milionech korun
2007956
2008298
200918
201088
201130
2012190

Zdroj: ÚOHS Celkem úřad loni vydal v oblasti hospodářské soutěže 58 rozhodnutí, většina z nich se ale týkala povolování fúzí, tří kartelových dohod a jedno oblasti zneužití dominantního postavení. Na kartely přitom úřad dostal 149 podnětů, na zneužití dominance 244. Podle Jitky Linhartové z advokátní kanceláře Schoenherr je z nízkého počtu zahájených řízení zřejmé, že má ÚOHS práci s vyřizováním velkého počtu podnětů. „Uvidíme, jestli úřadu pomůže loňská novela zákona o ochraně hospodářské soutěže a zavedená prioritizace,“ uvedla Linhartová. Podle ní by nyní měl úřad soustředit síly na závažnější případy, ve kterých bude moci vydávat více rozhodnutí.

ÚOHS ale zvýšil počet zahájených řízení v oblasti kartelových dohod. Loni otevřel pět případů, o rok dříve to byly pouze tři, v roce 2010 jen jeden. Podle dostupných informací ÚOHS zkoumá například kartel stavebních firem.