Arabové v Česku prakticky nepodnikají, nevlastní ani procento firem

Lázeňští hostě v Teplicích

Lázeňští hostě v Teplicích Zdroj: ctk

Aktivita arabských podnikatelů v Česku je nízká. Arabského vlastníka má celkem 1782 českých firem, což však odpovídá pouze 0,41 procenta tuzemské podnikatelské základny. Většina z nich podniká v obchodě nebo oblasti nemovitostí a zpravidla jde o malé firmy. Vyplývá to z analýzy vlastnické struktury české podnikatelské sféry, kterou zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Celkový kapitál českých firem činí 2,614 bilionu korun, z toho zahraniční představuje 1,035 bilionu korun.

Mezi lety 2010 až 2015 se počet českých firem s arabským vlastníkem zvýšil o necelou třetinu. Do základního jmění českých firem arabští majitelé investovali 2,76 miliardy korun, což od roku 2010 představuje nárůst o 520 procent.

„Ke skokovému nárůstu objemu základního kapitálu v českých firmách, který kontrolují arabští majitelé, došlo mezi lety 2014 a 2015. Byl způsoben převodem společnosti Avia Ashok Leyland Motors z indického vlastníka na majitele ze Spojených arabských emirátů, který je ovšem členem stejné skupiny Ashok Leyla. Bez vlivu této transakce by se objem arabského kapitálu v českých firmách v období 2010 až 2015 zvýšil o 12 procent,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

O arabskou klientelu se přetahuje svět. Ještě pořád má ale ráda české lázně