Arbitráže kvůli solární dani brzdí dohady nad jejich výší

solární panely

solární panely Zdroj: Eduard Erben, E15

Arbitrážní řízení mezi solárními investory a Českou republikou kvůli šestadvacetiprocentnímu zdanění výnosů fotovoltaických elektráren mělo začít již v červenci, stále ale neodstartovalo. Podnikatelé ladili detaily, otazník visí i nad částkou, kterou budou nakonec po státu žádat.

„Konečná výše částky je jednou z věcí, kterou solární investoři stále ladí,“ sdělil serveru E15.cz Petr Kutílek, mluvčí sdružení IPVIC, jenž investory zastupuje. Podle dřívějších informací by mělo jít řádově minimálně o miliardy korun.

K podání arbitráží by podle něj mělo dojít v nejbližší době, datum ale neupřesnil. „Členové sdružení v současné době dokončují přípravu podání do arbitrážních řízení,“ konstatoval Kutílek.

IPVIC sdružuje zahraniční i domácí investory. Mezi jeho členy patří například česká firma Ren Power, německý soukromý investor Milos Schubert, německé společnosti Voltaic Network či Antaris Solar. Členy jsou ale také podnikatelé z Nizozemska, Británie, Belgie nebo Lucemburska. Instalovaný výkon elektráren zahraničních investorů, kteří spor s ČR povedou, činí 80 megawatů.

:

První prohru už mají investoři za sebou, na jaře zamítl návrh skupiny senátorů a ponechal zdanění fotovoltaiky v platnosti. Podle verdiktu neodporuje ústavním zásadám a nelze je hodnotit bez ohledu na ekonomickou situaci státu.