Armáda chce mít do tří až čtyř let pět tisíc aktivních záložáků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siebert Martin/Euro

Armáda by mohla mít k dispozici 5000 příslušníků aktivních záloh již v letech 2018 nebo 2019. Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku to prohlásil náčelník generálního štábu Josef Bečvář. V současné době mají aktivní zálohy asi 1250 členů, tabulkově by jich mohlo být až 2500. Nová legislativa ale počítá s jejich navýšením až na 5000.

Bečvář doufá, že se jí nové záložáky podaří přilákat změnami v zákonech, které v současné době schvaluje Poslanecká sněmovna. Více peněz po jejich schválení dostanou zaměstnavatelé členů aktivních záloh i samotní její příslušníci. Podle Bečváře tak budou aktivní zálohy pro zájemce mnohem atraktivnější.

Nové členy má do záloh dostat i změna zdravotní vyhlášky, která by byla v některých oblastech méně přísná, nebo nové propagační materiály. Armáda slibuje zlepšit i jejich materiální vybavení nebo zlepšit informovanost lidí o jejich činnosti.

Budujeme novou armádu, která, věřím, bude mít ve velmi krátké době 5000 lidí

„Budujeme novou armádu, která, věřím, bude mít ve velmi krátké době 5000 lidí,“ řekl dnes Bečvář v souvislosti se plánovaným zvyšováním počtu záložáků na Libavé příslušníkům 230. roty aktivních záloh ze Zlínského kraje. Slíbil jim, že v řádu týdnů budou připraveny sklady, aby každý záložák měl k dispozici svou vlastní zbraň. Uložena by měla být u nejbližší jednotky, kde si ji při výcviku nebo nasazení vyzvedne. Do budoucna by každý z nich měl dostat i vlastní přilbu nebo neprůstřelnou vestu.

Příští rok na jaře armáda chystá pro záložáky první velké cvičení. Podle předběžných představ by mělo trvat několik týdnů a na Libavé by se postupně vystřídaly všechny roty. Začít by mohlo už v březnu, někteří z nich by si tak vyzkoušeli i náročnější klimatické prostředí.

Na Libavé tento týden cvičí asi šest desítek záložáků ze Zlínského kraje. Jsou mezi nimi manažeři, doktor, právník, ředitel školy, dělníci nebo starosta Boršic. Nejstaršímu je 50 let, nejmladšímu 18. Ve výcvikovém prostoru trénují třeba strážní službu důležitých objektů, na kterou by mohli být v případě potřeby nasazeni. Před náčelníkem generálního štábu tak třeba předvedli cvičný zásah proti řidiči, který se snažil do střežené oblasti provést zbraň. „Pro mě ani snad nejste nadšenci. Jste srdcaři,“ pochválil záložáky Bečvář.