Armáda převzala belgické kulomety, dodávka měla dvouleté zpoždění

Kulomet Minimi

Kulomet Minimi Zdroj: Armada USA

Armáda v úterý obdržela zpožděnou dodávku belgických kulometů Minimi, řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). První z nich měli vojáci převzít již předloni. Obchod se ale zpozdil kvůli tomu, že americká firma nedodala potřebné laserové zaměřovače.

První zálohu za dodávku nových kulometů zaplatila Česká republika v roce 2012, a to 34 milionů korun za 47 zbraní. Nyní armáda podle Stropnického dostala 74 kulometů.

Ministerstvo zbraně objednalo přes agenturu NSPA, která spadá pod Severoatlantickou alianci. Díky agentuře měli vojáci získat nižší cenu, při zpoždění dodávky po ní ale nemohou vymáhat sankce z prodlení. Pokuty totiž ukládá NSPA a jsou součástí jejího rozpočtu.

Zbraně i jejich příslušenství musely vyhovět ve vojskových zkouškách. Ty se uskutečnily se zpožděním loni v dubnu. Ministerstvo poté uvedlo, že zkoušené zbraně a jejich příslušenství vyhověly požadavkům armády a byly tak splněny podmínky pro splnění dodávky.

Kulomety ale ani poté nebyly dodány. Lidové noviny na začátku ledna uvedly, že resort zahájil jednání s NSPA, které měl na starosti náměstek ministra Jiří Borovec. Zástupci agentury podle něj zpoždění vysvětlovali tahanicemi mezi belgickým dodavatelem a českou firmou Meopta. Problém měl být v licenčním řízení na zaměřovače, které se vyrábějí v USA

Kulomet FN Minimi 7,62 je samočinná zbraň, nesená a obsluhovaná jedním střelcem. V případě potřeby může být lafetována do trojnožky nebo na vojenské vozidlo. Tyto kulomety jsou zavedeny ve výzbroji USA nebo Itálie. Ve výzbroji české armády nahradí kulomety UK vzor 59 československé výroby z šedesátých let minulého století.