Asociace exportérů: Český vývoz dál mírně zrychlí tempo

Kontejnery připravené k přepravě

Kontejnery připravené k přepravě Zdroj: archiv

Český export by měl v dubnu dál mírně zrychlit svůj růst a potvrdit tak očekávané březnové zvýšení. Předpovídá to aktuální Index Asociace exportérů (IAE), který pro duben vzrostl na 9,02 bodu z březnových 8,04 bodu. "Jaro letošního roku by mělo být z pohledu českého exportu stabilnější než rozkolísaný konec toho loňského," sdělil místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Do dubnového indexu se podle něj kladně promítl mírný nárůst zakázek ze zahraničí, pozitivně přispěl také index nákupních manažerů za eurozónu. Otazník podle Asociace exportérů panuje u vývoje německých průmyslových zakázek, který v posledních třech měsících přispíval do indexu záporně.

Situace v německém hospodářství se však podle Daňka zlepšuje. „V nejbližších měsících očekáváme, že se německé zakázky vrátí na růstovou trajektorii, když tamní podniky budou těžit z rostoucí domácí i zahraniční poptávky. Z toho by v roce 2016 měli výsledně těžit i čeští exportéři,“ uvedl.

Index Asociace exportérů si klade za cíl tři měsíce dopředu předpovídat vývoj českého exportu na základě statistických dat a dalších parametrů. Do indexu jsou zahrnuty mimo jiné německé průmyslové zakázky, kurz koruny k euru očištěný o inflaci v průmyslu, zakázky ze zahraničí a index nákupních manažerů eurozóny.