Babiš: ANO podpoří zpomalení růstu platů ústavních činitelů

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

Poslanci hnutí ANO by podle šéfa hnutí a premiéra Andreje Babiše měli podpořit návrh Pirátů, aby Sněmovna kvůli možnému prodlení jednala vedle navýšení důchodů i o zpomalení růstu platů ústavních činitelů. Vzhledem k tomu, že nejde o mimořádnou schůzi, ale o schůzi, kterou svolal sněmovní organizační výbor, je možné na její program zařazovat další body. Předseda Pirátů Ivan Bartoš novinářům řekl, že návrh na zablokování růstu platů politiků přednese na úvod schůze. Podporu projednání návrhu slíbila i SPD, vládní ČSSD ho odmítá.

Piráti by s poslanci hnutí ANO, kterých je 78, při plném počtu dali dohromady sto hlasů. Zbrzdění navyšování platů chce podpořit i 22 poslanců hnutí Svoboda a přímá demokracie. Babiš dnes novinářům při příchodu na jednání vlády řekl, že o podporu zařazení bodu požádal šéfa sněmovního klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Premiér uvedl, že jde o návrh, který předložila minulá jednobarevná vláda ANO. "Moje vláda to navrhla, protože platy nemají růst takovým tempem, my jsme to zdědili. Jako poslanecký klub to podporujeme. Další navyšování platů není na místě," uvedl. Současně upozornil, že poslanci budou hlasovat proti sobě, když si zbrzdí růst vlastních platů. "Hlasovat proti vlastním příjmům možná pro ně bude neobvyklé, ale je to tak," uvedl s tím, že předpokládá, že svůj klub přesvědčí.

Bartoš upozornil, že pokud by návrh nebyl schválen do konce roku, od ledna by se automaticky zvýšily dosud zmražené platy politiků o 20 procent, což Piráti nepovažují za správné. "My prosazujeme, aby se stát choval jako dobrý hospodář, a myslím, že by politici měli začít u sebe," řekl. "Když se ostře vede debata mezi odbory a vládou (o zvýšení platů) a politici si během jednoho roku chtějí přidat o 20 procent, tak to je otázka arogance," dodal.

Podle Bartoše mnoho poslanců nemá zájem záležitost řešit, věří ale, že i tak se podaří návrh projednat. "Ta nevůle to nějakým způsobem řešit je veliká. Ale já předpokládám, že tím, že se o tom vede veřejná debata, tak se politici jiných stran chytí za nos," řekl.

SPD podpoří zařazení návrhu na dnešní jednání Sněmovny a je připravena hlasovat i přímo pro tento návrh. Předseda hnutí Tomio Okamura ho však označil za polovičatý. "Přicházejí s tím, že se platy budou zvyšovat pomaleji. My přišli s tím, aby se růst platů zmrazil," řekl.

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček dnes řekl, že platy politiků upravovat nechce. "Neměli bychom znovu otvírat tu nekonečnou debatu a každý rok řešit, jaké budou platy poslanců," řekl. Současný systém, kdy jsou automaticky navázány na platy v nepodnikatelské sféře, je podle něj správný. "Ostatní snahy pokládám za krok zpátky a nepovede to k ničemu dobrému," řekl.

Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna, od níž se odvíjejí. Pro letošní rok se základna počítala jako 2,5násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, přičemž tento koeficient od roku 2015 postupně narůstal. Před tím byly platy politiků zmraženy a nezvyšovaly se. Příští rok a v následujících letech by měl být koeficient podle platného zákona 2,75. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo, aby do budoucna zůstal na letošních 2,5.

Stát by při pomalejším růstu platů ústavních činitelů ušetřil také na víceúčelových paušálních náhradách politiků, jež se od platové základny také odvíjejí.