Babiš bude řešit spory na spravedlnosti i kandidaturu Kasla

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Vedení hnutí ANO bude o víkendu řešit dva zásadní spory, které poslední dobou hnutí rozdělují. Předsednictvo s krajskými lídry probere, zda lídrem kandidátky pro pražské komunální volby zůstane pražský exprimátor Jan Kasl. Na řadu přijde i spor mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a její náměstkyní Hanou Marvanovou.

„O kandidátce pana Kasla bude jednat předsednictvo přes víkend. S paní Marvanovou a Válkovou se společně potkám v neděli,“ uvedl šéf hnutí Andrej Babiš.

Válková s Marvanovou mají mít spory ohledně snížení odměn advokátů a jmenování některých soudních funkcionářů. Podle vyjádření Marvanové spor trvá asi dva měsíce. Marvanová se domnívá, že na její odchod netlačí jen ministryně, ale i někteří lidé z justice, kteří si nepřejí změny. Ministryně v minulých dnech uvedla, že Marvanovou odvolávat nebude, podle serveru novinky.cz zřejmě náměstkyně odejde sama. Už ve středu Babiš řekl, že by byl rád, aby Marvanová za ANO kandidovala na podzim v Praze do Senátu. To Marvanovou popudilo, o kandidatuře s ní nikdo nemluvil.

Do napjaté situace na spravedlnosti se chce vložit i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), obě ženy si pozval na středu na společné jednání. Z okruhu premiéra jsou přitom slyšet hlasy, že by se Sobotka případnému návrhu na změnu v čele ministerstva nebránil.

Poměry na resortu spravedlnosti kritizují i někteří koaliční ministři. Podle jednoho z nich resort nefunguje tak, jak by měl, protože Válková má problémy v komunikaci i s dalšími náměstky vedle Marvanové.

Kdo povede ANO v Praze?

Pravděpodobný lídr pražské kandidátky hnutí do komunálních voleb Kasl se zase neshodne s dlouhodobou Babišovou spolupracovnicí a šéfkou pražské organizace ANO Radmilou Kleslovou, která byla podle médií do listopadu 1989 příslušnicí komunistické rozvědky.

Jan KaslJan Kasl|Michael TomesPovede pražskou kandidátku Jan Kasl? (foto Michael Tomeš)

Kasl nechce, aby se dřívější členka ČSSD Kleslová objevila na kandidátce. Vadí mu mimo jiné to, že Kleslová působí na radnici v Praze 10, která bývá spojována s vlivným podnikatelem Tomášem Hrdličkou.

Proti Kaslovi se zase ozývají hlasy přímo z pražské organizace. Podle některých členů není Kasl týmový hráč a chce si na kandidátku dosazovat svoji lidi. Členové pražské buňky ANO by podle některých informací dali přednost Kleslové, nechtějí jít ale proti Babišovi, který s nominací Kasla přišel.

„Takzvané mocenské boje probíhají před volbami asi ve všech demokratických stranách a hnutích, určitě budou probíhat i diskuse nad kandidátkou v Praze. Ta se začne sestavovat, stejně jako všechny ostatní, zřejmě již během června,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí ANO Jaromír Hasoň.