Babiš chce kvůli terorismu významně navyšovat armádní rozpočet

Dny NATO 2015: tank T-72 české armády

Dny NATO 2015: tank T-72 české armády Zdroj: ctk

Ministr financí Andrej Babiš by chtěl s ohledem na hrozbu terorismu a změny ve světové bezpečnostní situaci v příštích letech zvýšit rozpočet české armády. Ta je podle něj silně podfinancovaná. V roce 2017 by armáda měla mít k dispozici minimálně 52 miliard korun. Je to o osm miliard více než letos.

„Je důležité, aby jsme rozpočet armády významně navyšovali. Z důvodu terorismu a nové bezpečnostní situaci ve světě,“ uvedl ministr. Podle něj je armáda podfinancovaná. „Chybí pět tisíc vojáků. Velká část techniky, kterou jsem tady viděl, patří spíše do Vojenského historického ústavu v Lešanech. Viděl jsem techniku starší 50 let. Viděl jsem i zbraně starší 50 let,“ řekl.

Česko v posledních letech dává na armádu kolem jednoho procenta hrubého domácího produktu, i když se při vstupu do NATO zavázalo k dvouprocentnímu příspěvku. Vládní koalice loni slíbila, že tato částka do roku 2020 stoupne na 1,4 procenta HDP.

O svých poznatcích bude Babiš informovat ministra obrany Martina Stropnického (ANO). „Budu se snažit zjistit, jak ministerstvo obrany rozděluje peníze. Chci se podívat na poměr mezi náklady na provoz úředníků a vojáků. Potřebujeme peníze pro vojáky. Nelíbí se mi, že tady nemají peníze ani na výstroj. Na rok mají přiděleny tři páry ponožek,“ řekl.

Podle závazků, které má Česko k NATO, by v armádě mělo sloužit o pět tisíc vojáků více, než je současný stav.

Podle jeho informací celkově vojákům na potřebné investice a provoz chybí 120 miliard korun. „Bude potřeba rozpočty na roky 2017 a 2018 navýšit. Armáda musí dostat prioritu,“ tvrdí.

To rád slyšel náčelník generálního štábu Josef Bečvář, který Babiše do Přáslavic, kde sídlí mechanizovaný a tankový prapor, pozval. „Predikce je pozitivní. Pokud dojde k navýšení, budeme jenom rádi,“ řekl. Velké investice si podle něj vyžádá jen modernizace techniky sloužící přáslavickým jednotkám.

Například v roce 2018 by armáda chtěla přezbrojit bojová vozidla pěchoty. Tato technika se používá od roku 1984 a podle Bečváře je zastaralá. „Také minomety jsou zastaralé. I další pěchotní zbraně potřebujeme vyměnit,“ řekl.

Podle závazků, které má Česko k NATO, by v armádě mělo sloužit o pět tisíc vojáků více, než je současný stav. Bečvář v této souvislosti řekl, že personální stavy by měly být na požadovanou úroveň navýšeny do roku 2020.