Babiš navrhl EU, ať vyzkouší přenesení daňové povinnosti u DPH

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Český ministr financí Andrej Babiš na jednání se svými kolegy ze zemí EU navrhl, aby si unie po určitou dobu vyzkoušela takzvaný režim přenesení daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH) u veškerého zboží a služeb. Podle Babiše by své odmítavé stanovisko k tomuto institutu měla Evropská komise přehodnotit. Režim, jehož cílem je zamezit daňovým únikům, je založený na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel.

„Nechápu, proč komise s tím nesouhlasí. To by všem vyřešilo zásadní problém a to jsou podvody ve spotřebních daních a DPH,“ řekl Babiš novinářům.

Přenesení daňové povinnosti, známé jako reverse charge, počítá s tím, že prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím. Opatření se netýká koncových drobných spotřebitelů, ale je to opatření na úrovni plátců DPH, tedy firem a podnikatelů. V Česku je možné se stát plátcem DPH dobrovolně nebo povinně. Povinně se plátcem stává například podnikatel nebo firma s ročním obratem nad jeden milion korun.

Dnešní tisková zpráva ministerstva financí k Babišovu návrhu připomíná, že sama unie nedávno zavedla režim přenesení daňové povinnosti pro některé komodity, který pomáhá zemím bojovat proti daňovým podvodům.

Podvody se přesunou jinde

„Tento návrh je krokem správným směrem. Protože se však návrh týká pouze některých komodit, je pro podniky velmi zatěžující,“ míní české ministerstvo financí. Složité je například dodržování předpisů, při nichž se musí rozlišovat mezi podobnými výrobky, které jsou předmětem různých daňových pravidel. „A podvody s DPH se jednoduše přesunou na jiné komodity,“ dodalo ministerstvo.

Podle Babišova návrhu by po přechodnou dobu měla EU sledovat náklady a přínosy změněného postupu, a následně by rozhodla, zda ze změny udělat obecné unijní pravidlo. „Přijetí tohoto návrhu by fakticky vyloučilo podvody s DPH a zjednodušilo dodržování daňových předpisů pro plátce DPH i daňové orgány,“ míní české ministerstvo financí.