Babiš nechce řešit dluhopisy, obviňuje ČSSD

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
14
Fotogalerie

Závěry sněmovního rozpočtového výboru nemá projednávat koalice, míní šéf ANO. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by měly být prověřeny všechny emise bondů z roku 2012.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tlačí na ministra financí Andreje Babiše (ANO) kvůli nákupu od daní osvobozených dluhopisů Agrofertu. Sobotkovi nahrávají závěry rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny, podle nichž existují doložitelná podezření, že při emisi bondů mohly být obcházeny nebo i zneužívány daňové zákony.

Problém je mimo jiné v tom, že Babiš půjčil peníze za podmínek výhodných pro něj, a nikoli pro holding, který mohl získat od bank úvěr s výrazně nižší úrokovou sazbou. „Například mohlo jít o skryté vyplácení dividend společností společníkovi,“ stojí v usnesení výboru. Ten požádal Generální finanční ředitelství, aby neprodleně připravilo metodiku pro prověření všech emisí korunových dluhopisů z roku 2012.

Sobotka chce, aby o usnesení jednala koaliční rada. „Tady nejde o ministra financí a jeho problém, ale systémově i o další emise takovýchto dluhopisů z roku 2012,“ řekl. Dodal, že ČSSD chce slyšet, že daňová správa splní úkoly, které dostala od poslanců. „A prověří všechny případy, které jsou podezřelé,“ podotkl.

Podle ministra financí nemá záležitost nic společného s koalicí, jednání Sobotky označil za pokrytecké. „Mohli bychom navrhnout, aby se projednávala třeba kauza OKD. Je to zase šaškárna ze strany sociální demokracie a my takové body nebudeme na koalici projednávat,“ prohlásil.

Předsedu sněmovního výboru Václava Votavu (ČSSD) Babiš obvinil ze zneužívání funkce. „Pan Votava s arogancí sobě vlastní nerespektoval původně avizované téma a jednání výboru změnil v nátlak na státní úředníky,“ napsal Babiš Sobotkovi a šéfovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi.

„Bod jsem zařadil na základě požadavků kolegů poslanců. Téma rezonuje ve společnosti a lidé i média se nás ptali, zda ho projednáme,“ reagoval Votava s tím, že s výjimkou tří poslanců za ANO s usnesením souhlasilo třináct členů výboru napříč kluby.

Korunové dluhopisy Agrofertu začal Babiš nakupovat v roce 2013, postupně za ně dal zhruba 1,5 miliardy korun. Holding si od Babiše půjčil peníze se šestiprocentním ročním úrokem. V té době přitom dostával od bank úvěry v průměru za 1,87 procenta. Rozdíl mezi tržním a sjednaným úrokem představuje jen u prvního nákupu dluhopisů 51,7 milionu ročně. Babiš půjčil Agrofertu na deset let.