Babiš: O roli Wagenknechta na ministerstvu bude jasno do pátku

Lukáš Wagenknecht

Lukáš Wagenknecht Zdroj: ANO

O budoucnosti Lukáše Wagenknechta na ministerstvu financí se rozhodne do pátku, řekl v šéf resortu Andrej Babiš (ANO). Chce, aby Wagenknecht, kterého v minulém týdnu odvolal z funkce prvního náměstka, byl jeho nejbližším spolupracovníkem. Wagenknecht uvedl, že nechce být politickým náměstkem.

„My jsme včera (neděli) jednali, takže jednáme o jeho pozici a vyřešíme to do pátku,“ uvedl Babiš. Místo politického náměstka, který Wagenknechtovi nabídl, považuje za nejbližší ministrovi.

„Problém je, že já pozici náměstka ministra považuji za nejbližšího spolupracovníka, který bude mít ještě větší kompetence, ale bohužel někdo to nazval politickým náměstkem. Tím se to vlastně zdegradovalo ta funkce,“ poznamenal Babiš. „Politický náměstek není odborná funkce. Já jsem přišel do státní správy dělat odbornou práci a ne politiku,“ sdělil Wagenknecht.

Důvody odvolání z pozice prvního náměstka prý s Wagenknechtem probrali, ventilovat je ale nechce. Wagenknecht uvedl, že ho Babiš odvolal bez udání důvodu. Pozici politického náměstka považuje za „trafiku bez kompetencí“.