Babiš spustil kampaň za miliony. Na státu nevyděláváme, tvrdí

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

A dost. Majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se chce bránit informacím v médiích o tom, jak jeho firmy po Babišově vstupu do politiky a vlády začaly vydělávat na státních zakázkách, dotacích a daňových odpustcích. Agrofert dnes proto spustil reklamní kampaň, v níž veřejnosti za pomoci billboardů, inzerátů v tisku a rozhlasových spotů nabízí vlastní data o tom, kolik od státu či EU dostává a kolik naopak odvádí.

„Kampaň je reakcí na neustálé politické útoky na naši firmu. Často se objevují nepravdivé informace o tom, jak Agrofert vydělává na státních dotacích. Opak je přitom pravdou,“ říká mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Kolik bude kampaň Babiše stát, to neuvedl. Obvykle se ale podle informací z trhu cena podobné kampaně pohybuje minimálně v jednotkách milionů korun.

„Na dani z příjmu a na zdravotním a sociálním pojištění odvedeném za zaměstnance platíme mnohem víc, než od státu dostáváme na dotacích,“ říká Hanzelka s tím, že Agrofert za posledních deset let takto odvedl státu více než 22 miliard korun – přibližně desetkrát více, než obdržel od státu na dotacích.

„V kampani jsme také chtěli upozornit, že prostřednictvím naší Nadace Agrofert věnujeme nezanedbatelné finanční prostředky i na dobročinné účely,“ dodal.

Billboard AgrofertuBillboard Agrofertu|AgrofertBillboard Agrofertu

V lednu se například média rozepsala o tom, že podle Babiše patří Agrofert mezi největší plátce daní v Česku. Podle údajů sdružení Czech Top 100 sice podle tržeb za rok 2014 zaujal třetí místo, podle odvedené daně z příjmu ale mezi první dvacítkou nefiguruje.

Nutno dodat, že obdobně je tomu ale i u společností RWE Supply&Trading, Unipetrol, Foxconn a Energetický a průmyslový holding, podle tržeb se nacházejících na čtvrtém až sedmém místě.

Týdeník Echo24 s odkazem na údaje opoziční ODS tak nedávno uvedl, že Agrofert zaplatil v roce 2014 na daních z příjmu zhruba 1,505 miliardy korun, z toho přímo v Česku to byla polovina této částky. Naopak z evropských fondů firma čerpala 1,65 miliardy korun.

V letech před vstupem Babiše do politiky přitom podle ODS a Echa Agrofert pravidelně platil na dani z příjmů více, než dostal na dotacích, což má dokládat, že Babiš po vstupu do politiky začal vydělávat.

Týdeník Dotyk pak v jednom z lednových čísel uvedl, že zatímco v letech 1998 až 2013 získal Agrofert investiční pobídky za 2,15 miliardy korun, jen v roce 2014 – prvním, kdy Babiš začal působit i jako ministr financí – to bylo 1,56 miliardy.

A podle serveru Hlídacípes.org získaly firmy z holdingu Agrofert státní zakázky za více než 1,5 miliardy korun, zejména díky vysoké úspěšnosti společnosti Uniles v tendrech státních Lesů ČR, což byl pro Agrofert druhý nejlepší výsledek v historii. S informacemi o údajném střetu zájmů ale Agrofert a jeho majitel dlouhodobě a zásadně nesouhlasí.

Billboard AgrofertuBillboard Agrofertu|AgrofertBillboard Agrofertu