Babiš zvyšuje náskok, ČSSD by ve volbách porazil

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdroj: CTK

Ani půtky mezi stranami právě vznikající vlády nedokáží zastavit vítězné tažení hnutí ANO Andreje Babiše. Pokud by se konaly v prosinci volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by podle modelu agentury STEM Babišovo ANO s 22,4 procenta hlasů. Sebe samo by oproti říjnovám volbám překonalo o čtyři procenta a sociální demokraty porazilo o 2,5 procenta.

Podle autorů průzkumu sociálním demokratům neprospívají povolební vnitrostranické spory a složitá vládní vyjednávání, naproti tomu komunisté těží ze současné nejistoty a postupně získávají.

Třetí by byli komunisté následovaní TOP 09, Úsvitem přímé demokracie, ODS a KDU-ČSL. Jiná strana by už nutnou pětiprocentní hranici nepřekročila. Z aktuálního průzkumu vyplývá, že od říjnových voleb posílila nejen pozice ANO, ale i komunistů a Úsvitu.

Volební model STEM nyní přisuzuje KSČM 17 procent hlasů, což je o 2,1 procenta více, než kolik dostala v říjnu. Úsvit si by si od té doby polepšil o sedm desetin na 7,6 procenta. Naopak ČSSD by si proti říjnovým volbám pohoršila o 0,6 procenta na 19,9 procenta.

Mírně by ubylo hlasů i TOP 09 a ODS, které by nyní měly podle modelu 10,9 procenta, respektive 6,9 procenta hlasů. Lidovce by volilo zhruba stejné množství lidí jako v říjnu, a to 6,7 procenta.

Volební model STEM v porovnání s výsledky říjnových voleb (v procentech):
volby - říjen volební model - prosinec
ČSSD 20,5 19,9
ANO 18,7 22,4
KSČM 14,9 17,0
TOP 09 12,0 10,9
ODS 7,7 6,9
Úsvit 6,9 7,6
KDU-ČSL 6,8 6,7

Zdroj STEM

Hnutí ANO vítězí i ve stranických preferencích, které ovšem zahrnují i vyjádření nerozhodnutých voličů a lidí, kteří neuvedli žádnou stranu nebo nechtějí volit. ANO podle zjištění STEM získalo 17,1 procenta preferencí a ČSSD 14,8 procenta.

Pořadí dalších stran odpovídá pořadí uvedeném ve volebním modelu. Opakovaných parlamentních voleb by se podle průzkumu zúčastnilo 55,5 procenta Čechů.