Babišova slova o uplácení zajímají policii, Jarolím z VV čeká mocenský boj

místopředseda VV Tomáš Jarolím

místopředseda VV Tomáš Jarolím Zdroj: Mediafax

Zloděj ví nejlépe, jak se krade a tak by mohl být i nejlepším policajtem, píše ve svém zamyšlení na téma oligarchové a boj s korupcí místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím. Naráží především protikorupční iniciativu Andreje Babiše Ano 2011. Babišův včerejší výrok, že si mu řekl o úplatek člověk blízký prezidentu Klausovi, začal zajímat útvar odhalování korupce a finanční kriminality.

Mužem, blízkým prezidentovi, měl být spolumajitel sportovního klubu Erpet Václav Petr. Podle Petra jde o „absolutní nehoráznost“. Výroky, které Babiš pronesl v pořadu Otázky Václava Moravce, mají podle Petra zřejmě za cíl poškodit prezidenta Klause.

Petr se s Babišem prý „de facto nezná“. Sešli se pouze dvakrát, „vždy jen po krátkou dobu a to již před zhruba dvěma roky“, uvedl Petr. Při společném jednání, o němž Babiš v televizním pořadu mluvil, spolu podle Petra jednali o možnosti vývozu potravinářských produktů na Kubu a do podobných regionů. O jednání prý Petra požádali jeho přátelé, kteří na Kubě podnikají.

Kauza je podle Petra pro společnost Erpet Group nepříjemná. „Nemohu teď zodpovědně prohlásit, jestli podnikneme nějaké právní kroky,“ uvedl.

Pro boj s korupcí bude podle Jarolíma přelomový rok 2012. „Očekávám, že v tomto roce začne bojovat s korupcí kromě oligarchů typu panů Babiše a Bakaly i pánové Langer, Gross, Hušák, Tykač, Háva, Dalík a mnoho dalších. Má to svojí výhodu, protože zloděj ví nejlépe, jak se krade a tak by mohl být i nejlepším policajtem. Jenomže já z toho nemám dobrý pocit. Nejde jen o mocenské boje našich oligarchů?, ptá se ve své úvaze Jarolím.

Babišův Agrofert Holding se řadí k největším firmám v Česku, obchoduje s komoditami chemického a zemědělsko-potravinářského sektoru.