Babišovy čistky: na ministerstvu skončila náměstkyně Anderová a ředitelé

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) provedl na svém úřadu další rozsáhlé personální změny. Odvolal náměstkyni pro mezinárodní vztahy Evu Anderovou, skončili také ředitelé několika odborů. Ministerstvo rovněž potvrdilo, že bude k 1. dubnu odvolán náměstek pro finanční trh Radek Urban. Změny mají zvýšit efektivitu řízení ministerstva a zlepšit práci úřadu.

Náměstci podle Babiše skončili proto, že premiér Bohuslav Sobotka nominoval svého náměstka Martina Prose. „Nutno říci, že ty odbory byly v minulosti rozděleny uměle také z politických důvodů,“ uvedl Babiš. „Nemělo logiku, že to bylo zvlášť, protože je to zahraniční agenda, agenda bank, Evropské unie, takže má logiku, že je to spolu,“ dodal.

Babiše prý mrzí, že Urban již není náměstkem. Na ministerstvu ale zůstává, protože s ním Pros počítá jako se svým zástupcem. Pros se také podle ministra financí musí domluvit s Anderovou, jestli s ní bude dále spolupracovat. On sám do toho prý nezasahuje.

Babiš odvolal zároveň ředitele odboru Řízení a provoz ICT resortu Luďka Novotného, ředitele odboru Účetnictví a audit Petra Plesnivého a ředitele odboru Bezpečnost a krizové řízení Radomíra Kopa. Na ministerstvu financí skončil také ředitel odboru Hospodaření s majetkem státu Igor Fojtík.

Sekce Finanční trh je nově sloučena se sekcí Mezinárodní vztahy a povede ji právník Martin Pros, kterého nominovala na náměstka koaliční ČSSD. Agenda strategických společností a investičních pobídek byla převedena přímo pod Babiše. Odbor Kabinet ministra byl zrušen a místo něj vzniklo samostatné oddělení, které spadá do sekce Kabinet a řízení úřadu.

Již v únoru se novými náměstky na ministerstvu finací stali Lukáš Wagenknecht pro finance, audit a provoz, Simona Hornochová pro daně a Ondřej Závodský pro dohled nad loteriemi a hospodaření s majetkem státu.

Ze své funkce odstoupil také generální ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Miloslav Vaněk. Vedením úřadu bude do doby, než bude vybrán nový generální ředitel, pověřen náměstek Závodský.

Pod Babišovým vedením se struktura MF zásadně proměnila:
29. ledna - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl jmenován do funkce vicepremiéra a ministra financí.
1. února - Vedoucím tiskového oddělení a tiskovým mluvčím ministerstva financí (MF) se stal Marek Zeman. Ve funkci nahradil Ondřeje Šrámka.
3. února - MF informovalo, že novými náměstky byli jmenováni Lukáš Wagenknecht (finanční řízení a audit) a Simona Hornochová (daně a cla).
7. února - Novým šéfem legislativního odboru MF se stal Robert Pelikán. Ve funkci nahradil Michala Švorce.
10. února - MF informovalo, že novým ředitelem Finančního analytického útvaru (FAÚ) byl jmenován Libor Kazda. Předchozí ředitel FAÚ Milan Cícer z rodinných důvodů požádal o přeřazení na českobudějovické územní pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.
17. února - Funkce náměstka pro hazard a majetek státu se ujal Ondřej Závodský. Řízením úřadu MF byl pověřen Jiří Nováček. Ministr Babiš zároveň odvolal náměstka Radoslava Bulíře, jenž se přesunul na pozici ředitele odboru pro rozvoj informačních technologií.
26. února - Ministr Babiš odvolal ředitele Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Jana Řeholu. Řízením odboru byl pověřen Karel Blaha, který přišel z úřadu vlády.
Polovina března - Byl odvolán ředitel ministerského Auditního orgánu Václav Štraser, který kontroloval rozdělování evropských dotací.
18. března - Ministr Babiš odvolal ředitele Státní tiskárny cenin Richarda Bulíčka. Řízením podniku byla dočasně pověřena zástupkyně generálního ředitele Olga Dudková.
21. března - V tisku byla zveřejněna informace o odchodu Jana Málka z funkce ředitele kontrolního odboru MF.
24. března - Ministr Babiš odvolal k 1. dubnu náměstka pro finanční trh Radka Urbana.
31. března - Ministerstvo financí informovalo, že generální ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Miloslav Vaněk odstoupí k 1. dubnu z funkce. Vedením úřadu byl dočasně pověřen náměstek ministra financí Ondřej Závodský.
1. dubna - Ministr Babiš odvolal náměstkyni pro mezinárodní vztahy Evu Anderovou, ředitele odboru Řízení a provoz ICT resortu Luďka Novotného, ředitele odboru Účetnictví a audit Petra Plesnivého a ředitele odboru Bezpečnost a krizové řízení Radomíra Kopa. Na ministerstvu financí skončil také ředitel odboru Hospodaření s majetkem státu Igor Fojtík.
- Řízení sloučené sekce finančního trhu a mezinárodních vztahů se ujal Martin Pros, kterého nominovala na náměstka koaliční ČSSD. Agenda strategických společností a investičních pobídek byla převedena přímo pod ministra Babiše. Odbor Kabinet ministra byl zrušen a místo něj vzniklo samostatné oddělení, které spadá do sekce Kabinet a řízení úřadu.