Banka zablokovala miliony bezdůvodně, stěžuje si Clanroy v insolvenci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka

Dražební firma Clanroy, která je nyní v insolvenci, si stěžuje na postup Komerční banky. Vadí ji, že banka bez udání důvodu zablokovala více než 900 milionů korun na jejím účtu, čímž zamezila vstupu strategického partnera do společnosti a tím i možnosti splácet závazky. Clanroy to dnes uvedla v prohlášení.

Podle návrhu na zahájení insolvenčního řízení dostupného v insolvenčním rejstříku ale bankovní účet vykazoval záporný použitelný zůstatek 990 milionů korun, přičemž firma s bankou neměla uzavřenou smlouvu o poskytování kontokorentu. Záporný zůstatek tak není možný. Komerční banka loni v prosinci provedla hloubkovou kontrolu účtu a týden poté ho zablokovala. Poté Clanroy sám na sebe podal insolvenční návrh. V něm se rovněž uvádí, že zájem o vstup měla pražská firma Property Malostranská.

„Do dnešního dne nemá společnost Clanroy od Komerční banky vysvětlení na oficiální stížnost vůči jejímu postupu, a to přes skutečnost, že společnost Clanroy poskytla bance veškeré požadované doklady. Společnost Clanroy nezná jediný důvod pro tento postup a je přesvědčena, že nebýt zásahu Komerční banky, patří společnost Clanroy i nadále mezi přední dražební společnosti,“ uvádí se v prohlášení.

Závazky za 143 milionů

Největšími věřiteli dražební firmy jsou České dráhy s pohledávkou zhruba 54 milionů korun a mirošovická firma České lesy s více než 55 miliony korun. Celkové závazky Clanroy vyčíslil na 143 milionů korun, přičemž majetek firmy dosahuje 112 milionů korun.

Podle tisku je pohledávka Českých drah ještě o 11 milionů vyšší. Clanroy údajně neplatí ČD výnosy z dražeb dlouhodobě, a proto ČD podaly u policie na Clanroy trestní oznámení pro zpronevěru.

Clanroy se v žebříčku největších dražebníků za loňský rok umístil s celkovým výnosem dražeb ve výši 318 milionů korun na třetím místě.