Bártu podpořila řada véčkařů, kandidovat na předsedu nechce

Radek John, Vít Bárta

Radek John, Vít Bárta Zdroj: ctk

I když dostal řadu nominací nebude se nepravomocně odsouzený Vít Bárta ucházet o vedení Věcí veřejných.

Vedle Radka Johna, který bude obhajovat post předsedy VV, se o čelnou funkci utkají místopředsedkyně strany a šéfka jejího poslaneckého klubu Kateřina Klasnová, další místopředseda Jiří Kohout a poslanci Petr Skokan a Michal Babák a Jan Blažek. Šest kandidátů včera večer vybralo grémium VV.

„Je pravda, že Vít Bárta získal poměrně slušný počet nominací. Na to, proč nekandiduje, se ale musíte zeptat jeho,“ řekla E15.cz Klasnová. „Nejvíce nominací má na kontě Radek John, já jsem skončila o fous za ním. Velmi slušný počet nominací obdržel i Tomáš Jarolím. To jsou alespoň podle členů VV čtyři nejvýraznější osobnosti strany,“ dodala.

Právě vysoká podpora členské základny je pro Klasnovou zavazující. „Na výjezdech předsednictva v posledních dnech mne navíc ke kandidatuře vyzvalo i mnoho jednotlivců a komunálních osobností v regionech. Považovala bych za zbabělé takto širokou podporu členské základny do volby předsedy VV odmítnout,“ konstatovala.

Výsledky přímé volby vedení strany, která se uskuteční internetovým hlasováním, budou vyhlášeny 21. června a v sobotu 23. června o nich pak rozhodovat volební konference VV ve Znojmě.

VV se snaží stabilizovat po odchodu vicepremiérky Karolíny Peake a části poslanců do nového politického subjektu Lidem. Vedení VV dalo nedávno k dispozici své funkce, jejich mandát měl přitom vypršet až za rok. Učinili tak John, Klasnová a Kohout.