Bez podpory státu nemůžeme vyvážet, bojí se exportéři. Žádají vládu o pomoc

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Ve státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a České exportní bance roste tlak na zpřísňování podmínek poskytování úvěru a pojištění exportérům. ČEB letos výrazně snížila objem poskytnutých úvěrů a u akcionářů se objevují snahy o značné omezení aktivity banky.

Exportéři dnes proto vyzvali vládu, aby učinila kroky zajišťující nezbytnou podporu českým vývozcům, kteří jsou zasaženi nepříznivým politickým a ekonomickým vývojem v mnoha oblastech. „Potřebujeme, aby EGAP a ČEB fungovaly jako efektivní a flexibilní státní proexportní instituce v souladu se standardy OECD,“ píše se ve výzvě.

„Jediné, co exportéři žádají, jsou stejné podmínky, jaké mají v souboji o zakázky jejich zahraniční konkurenti. Všechny vyspělé země pomáhají zákazníkům svých exportérů získávat úvěry. Do některých teritorií je bez toho téměř nemožné dodávat,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu ČR Radek Špicar.

Exportéři: Chtějí po nás bezrizikové transakce, ty ale jsou nemožné

Podle zástupců Svazu průmyslu a Hospodářské komory vzrůstá v obou státních institucích na podporu exportu snaha o bezrizikové transakce, které jsou ale z principu nedosažitelné. Objevují se také snahy přenášet rizika, z principu náležející bance, na exportéry.

„Pochopitelná snaha státu o nápravu situace v těchto institucích bohužel vedla k určité nejistotě a určitému zpomalení rozhodování jak EGAP, tak ČEB,“ uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Dnes systém podpory exportu primárně funguje prostřednictvím pojištění EGAP kryjícího rizika spojená se splácením exportních úvěrů, které jsou poskytovány zahraničním zákazníkům českého exportéra jak komerčními bankami, tak ČEB. „V rámci toho se objevují silné tendence ke snížení rozsahu a zúžení spektra krytí, které poskytuje EGAP,“ uvedli zástupci podniků.

Svaz průmyslu i Hospodářská komora uvedly, že jsou připraveny zapojit se do diskuse vlády a ministerstev o zachování státní podpory exportu při dosažitelné minimalizaci rizik pro státní rozpočet. Cílem této diskuse by mělo být dlouhodobě vyrovnané hospodaření obou institucí.

Pavel Páral: Hraběcí rady pro exportéry