Blackouty ve Francii, v Německu orkán. I v Česku už sněží

Německou dálnici A45 pokryl sníh a led

Německou dálnici A45 pokryl sníh a led Zdroj: Reuters

Silnice ucpané nehybnými kamiony, stojící vlaky i přerušení provozu lanovky na Sněžku má dnes v Česku na svědomí silný vítr a sněžení. Do republiky dorazila bouře Joachim, která již postihla další evropské země. Ve všech regionech na severu Čech i Moravy platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silným větrem. Ve většině krajů varují meteorologové také před sněhovými jazyky.

Sníh a vítr přichází do Česka z Francie a Německa. Ve Francii vichřice zničila elektrické vedení a způsobila lokální blackouty. V Německu orkán Joachim kácel stromy a zablokoval silnice. Vichřice už přichází i na západ Česka, fouká silný vichr, sněží a na silnicích v Krušných horách stojí v závějích uvízlé kamiony. Sněžit má i v sobotu.

V Českých Budějovicích vítr utrhl asi stometrový kus střechy na budově místní teplárny. Podle ČHMÚ dosahoval kolem 17:00 vítr v nížinách rychlosti kolem 72 kilometrů v hodině a na hřebenech hor 126 km/hod, což je už síla orkánu. Na Lysé hoře v Jeseníkách byl zaznamenán maximální náraz 134,6 km/hod, na Šeráku dokonce 148 kilometrů za hodinu. „Během následujících hodin neočekáváme slábnutí věru, a proto nelze vyloučit, že tyto hodnoty budou překonány,“ uvedl meteoroložka Eva Auxtová.

Průjezdnost na silnicích ztěžují zejména kamiony, které v některých úsecích zůstaly stát. Na severu Čech začaly problémy dopoledne, kolona kamionů vázla na sněhu zejména v prudkém kopci Šebr na silnici z České Lípy do Rumburku a potíže měly vozy i v České Kamenici. Podobně tomu bylo na Chomutovsku v horském úseku přes Horu Svatého Šebestiána. Sněhu i problémů na silnicích ale přibývá už i v nížinách. V Teplicích zapadávají v břečce trolejbusy.

Karlovarský kraj zasáhla dopoledne vánice a silný vítr, zkomplikovalo to především sjízdnost některých silnic. Problémy jsou například na trase do Chomutova nebo do Plzně. Průjezdnost cest ztěžují hlavně kamiony, které v některých úsecích zůstaly stát. Závěje se kvůli větru začínají tvořit v Krušných horách, oznámil vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Záběr z webové kamery z Hory svaté KateřinyZáběr z webové kamery z Hory svaté Kateřiny|Horka sluzba

Silný vítr, husté sněžení a náledí brzdí dopravu také na dálnici D8 v Krušných horách. „Na více než půlhodinu musel být uzavřen tunel Panenská ve směru do Německa, dopravu tam blokoval uvízlý kamion, podařilo se ho vyprostit kolem půl druhé,“ uvedla tamnií policie.

Silničáři upozorňují na to, že bez zimního vybavení by se do hor nikdo neměl vydávat. Kamery na webových stránkách Ředitelství silnic a dálnic ukazují sníh nanesený do hloubky tunelů, sněhové bariéry na otevřených úsecích a na pláních před hranicemi je jen bílá tma.

Blackouty ve Francii

Vichřice a přívalové deště začaly dnes bičovat Francii, vítr přerušil dodávky elektřiny statisícům domácností a u severozápadního pobřeží Bretaně zahnal na mělčinu nákladní loď, ze které uniklo omezené množství paliva. Zatím nejsou žádné zprávy o zranění nebo obětech na životech.

Francouzský ministr vnitra Claude Gueant řekl, že byly evakuovány desítky lidí ze záplavových oblastí na západním pobřeží Atlantského oceánu a na 600 tisíc domácností je bez elektřiny.

Západní břehy Francie zasáhly už v časných ranních hodinách poryvy větru až o rychlosti 130 kilometrů za hodinu. Nákladní loď, která v té chvíli mířila k Maltě, skončila na mělčině v oblasti Bretaně. Posádku plavidla zachránil vrtulník. Francouzská televize odvysílala záběry lodního paliva na písečné pláži v Bretani, ale policie informovala, že škoda by neměla být velká, protože pohonné hmoty unikly jen z jednoho palivového zásobníku lodi. I tak se ale námořní úřady musejí vypořádat s likvidací asi kilometrové ropné skvrny, kterou způsobil únik více než dvou set tun paliva.

Nákladní loď TK Bremen plující pod maltskou vlajkou vyplula z Lorientu, když ji zasáhla bouře a plavidlo ztroskotalo. Plavidlo se nachází asi jen 100 metrů od břehu. Samotná loď je dlouhá 109 metrů. Záchranné týmy pracují na vypumpování nafty z lodi.Nákladní loď TK Bremen plující pod maltskou vlajkou vyplula z Lorientu, když ji zasáhla bouře a plavidlo ztroskotalo. Plavidlo se nachází asi jen 100 metrů od břehu. Samotná loď je dlouhá 109 metrů. Záchranné týmy pracují na vypumpování nafty z lodi.|CTK/APNákladní loď TK Bremen plující pod maltskou vlajkou vyplula z Lorientu, když ji zasáhla bouře a plavidlo ztroskotalo. Plavidlo se nachází asi jen 100 metrů od břehu. Samotná loď je dlouhá 109 metrů. Záchranné týmy pracují na vypumpování nafty z lodi. (foto ČTK/AP)

Francouzská meteorologická služba informovala, že v pátek ráno se bouře nacházela nad Pas-de-Calais, nejsevernější částí Francie, a směřovala k Belgii. Kvůli silnému větru muselo několik letišť na atlantickém pobřeží Francie a Španělska přerušit provoz.

Švýcaři ruší lety

Rozmary počasí způsobily komplikace také na curyšském letišti. Kvůli prudkému větru byla zrušena stovka letů. Doprava musela být přerušena také na Ženevském jezeře, kde až dvoumetrové vlny zaplavily některé přístavy. Orstý vítr uzavřel několik lyžařských areálů.

Jáchym v Německu

V Německu dosahuje vítr rychlosti orkánu. Jáchym, jak meteorologové vichr pojmenovali, má rychlost až 200 kilometrů v hodině. Ve středoněmeckém Porýní-Falcku a jihoněmeckém Bádensku-Württembersku a Bavorsku už kvůli spadaným stromům stojí auta i vlaky. V Bavorsku si také bouře vyžádala první oběť, při odklízení sněhu tam zemřel sedmapadesátiletý muž.