Bohaté Vánoce. Ministerstva nadělila odměny za stovky milionů

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze
2
Fotogalerie

Ministři bývalé vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozdali ve druhém pololetí mezi své podřízené celkem 430 milionů korun na odměnách. Je to o 60 milionů korun více než loni. Nejvíce vyplatilo ministerstvo vnitra, které má ale také nejvíce zaměstnanců.

 

 

Na vnitru dosáhly odměny více než 107 milionů korun, což je průměrná odměna zhruba 48 tisíc korun na osobu. Nejvyšší průměrná odměna byla na ministerstvu dopravy, a to více než 60 tisíc korun, uvádí iRozhlas.cz

Jak zjistil server E15.cz u ostatních ministerstev, ta na bonusech rovněž nešetřila a často je vyplácela vyšší než loni. "Na ministerstvu pro místní rozvoj se však nejednalo o plošné odměny, ale o výrazně individuální hodnocení služebních povinností a pracovních výkonů,“ uvedl Vilém Frček z odboru komunikace MMR.

O podobnou částku si v průměru polepšili zaměstnanci ministerstva zemědělství. Tiskový odbor uvedl, že 725 zaměstnancům vyplatil 14,2 milionu korun. To činí v průměru téměř dvacet tisíc korun na zaměstnance, je to více než loni, kdy se celkově vyplatilo 13,03 milionu.

Ministerstvo financí rozdělilo mezi pracovníky celkem 30,5 milionu. Je to ale výrazně méně než loni ve stejném období, kdy resort vyplatil 47 milionů korun. Počet lidí, mezi něž se částka rozdělila, úřad neupřesnil. 

Resort spravedlnosti na odměnách 384 zaměstnancům vyplatil v porovnání s výše zmíněnými úřady ještě méně, celkem 12,7 milionu korun. „Nejvyšší jednotlivá částka byla 140 tisíc korun,“ řekl Jakub Říman z tiskového oddělení úřadu. V tomto případě se jedná o meziroční nárůst, loni ve stejném období resort rozdělil zhruba deset milionů.

Nezanedbatelné prémie vyplácel také početnýž resort obrany, v listopadu rozdal svým 31 286 zaměstnancům celkem 143,1 milionů. „V průměru to činí 4 574 korun na každého vojáka z povolání, státního nebo občanského zaměstnance,“ vypočítal Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva.

Polepšilo si i 880 zaměstnanců ministerstva školství. “Na odměny za druhé pololetí šlo celkem 32,5 milionu korun ,“ vyčíslila kancelář ministra s tím, že rekordní odměna byla 150 tisíc korun. V loňském roce resort rozdělil zhruba 28 milionů.

Ministerstvo zahraničních věcí takzvané vánoční odměny nevyplácí. Udělují se pouze mimořádné odměny, ani ty však nejsou zanedbatelné. „Ve druhém pololetí roku 2017 činily celkové náklady na mimořádné odměny 15,4 milionu korun, a rozdělily se 695 zaměstnancům,“ uvedla za resort zahraničí Irena Valentová.

Vánoční odměny neposkytovalo ani ministerstvo kultury. „Mimořádné odměny se ministr rozhodl rozdělit v prosinci ve výplatě, kterou zaměstnanci obdrží až 13. ledna 2018. Jejich výše bude záležet na čerpání prostředků na platy, což je vzhledem k navýšení tarifů od listopadu 2017 hůře předvídatelné, nicméně se počítá s objemem zhruba tří milionů pro zhruba 270 zaměstnanců,“ uvedla Růžena Rusová z ministerstva kultury.

Naopak resort zdravotnictví odpověděl pouze, že odměny v listopadové výplatě poskytl, ale bez konkrétní výše. Loni za stejné období částka činila 17 milionů.