Bohuslav Sobotka končí ve vysoké politice, zůstane řadovým členem ČSSD

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: čtk

Bývalý premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka skončí s vysokou politikou. K 1. dubnu rezignuje na mandát poslance. Oznámil to na svém facebookovém profilu. Rozhodnutí označil za osobní. Ve Sněmovně by ho měl nahradit bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, který se po volbách stal tajemníkem poslanců strany.

Sobotka zůstane po odchodu z dolní komory řadovým členem ČSSD. Ve vnitrostranickém referendu chce hlasovat proti vstupu do vlády ČSSD s ANO. Konkrétní plány o své budoucnosti zatím Sobotka nemá, jasno by chtěl mít v příštím roce. Do té doby se plánuje věnovat rodině a vzdělávání.

Nastupující poslanec Sklenák Sobotkův konec ve vysoké politice očekával. „Od prohraných voleb bylo cítit, že pozice Sobotky není příjemná, spousta lidí hledalo v něm ten jediný důvod neúspěchů, což neodpovídalo realitě,” řekl E15 Sklenák, který je členem týmu vyjednávacího s hnutím ANO o sestavení budoucí vlády. Jestli s tím může Sobotkovo rozhodnutí souviset, nechtěl Sklenák blíže komentovat.

Sociálnědemokratický poslanec a pražský radní pro dopravu Petr Dolínek uvedl, že v poslaneckém klubu se o Sobotkově složení mandátu nejednalo. „Pro bývalého premiéra je vždy složité zůstat řadovým poslancem,” uvedl Dolínek. „Nemyslím si, že vyjednávání o vládě se nějak změní. Nebylo to jen o panu Sobotkovi, je nás ve Sněmovně více, co máme určitou míru rezervovanosti ke spolupráci s ANO.“

Sobotka se k možnosti vytvoření vlády s hnutím ANO vyjádřil ve svém příspěvku na sociální síti Facebook. „Ve vnitrostranickém referendu ČSSD se chystám hlasovat proti účasti sociálních demokratů ve vládě Andreje Babiše. Moje důvody jsou dlouhodobě jasné a známé. A poslední týdny je více a více potvrzují,“ uvedl Sobotka.

Expremiér se vyjádřil i k důvodům svého konce ve vysoké politice. „Není třeba v tom hledat nějaké složité symboly či vzkazy. Moje rozhodnutí je hluboce osobní," napsal expremiér. „Mám ve svém věku zřejmě poslední šanci vydat se ještě v plné síle úplně jinou životní cestou. Kam přesně ta cesta povede, Vám zatím neprozradím.“ O svém dalším směřování se chce rozhodnout až po Novém roce.

„Často jsme spolu velmi nesouhlasili. Pro některé jeho vlastnosti a postoje jsem si ho vážil a vážím,“ uvedl na Twitteru bývalý ministr financí a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Především proto, že odmítal dělat politiku vyprázdněnou od idejí. Zalouží dík za všechno úsilí, které zemi ve veřejné službě věnoval.“

Poslanec za STAN Jan Farský Sobotkovu vládu hodnotí jako úspěšnou. „Rád bych mu poděkoval za poslední čtyři roky, současný ekonomický úspěch Česka je jeho zásluhou, dokázal totiž udržet stabilní vládu,“ uvedl pro E15.cz Farský. Sobotkův odchod z vysoké politiky podle něj usnadní jednání o vládě, vůči které se bývalý premiér ohradil.