Boj proti černému alkoholu: Zavádí se koncese, kauce a menší obaly

STEM/MARK: Nákup alkoholu po odeznění metanolové aféry

STEM/MARK: Nákup alkoholu po odeznění metanolové aféry

Sněmovna schválila zákon o povinném značení lihu, který zmenšuje objem povoleného balení a zavádí kauce pro registraci obchodníků a výrobců lihovin. Poslanci zároveň odhlasovali novelu živnostenského zákona, podle níž si prodejci destilátů musí požádat o koncesi. Obě normy reagují na loňskou metanolovou aféru, mají pomoci bojovat s nelegálním alkoholem.

První předloha snižuje nejvyšší možné balení alkoholu na jeden litr, pouze v případě lahví bude přípustné třílitrové balení. Dosud se mohly prodávat až šestilitrové obaly. Za porušení zákona bude hrozit až pětimilionová pokuta nebo dvouletý zákaz činnosti. Výrobci a dovozci lihu ho budou smět prodávat jen jiným registrovaným distributorům a konečným prodejcům.

Poslanci také snížili nejnižší objem alkoholu, který se ještě bude muset značit páskou, na 0,6 decilitru. Vláda původně navrhovala značení až od jednoho decilitru.

Kauce pro registraci obchodníků se budou lišit podle toho, kolik výrobci a distributoři převezmou kontrolních pásek. Pokud odeberou nejvýše 25 tisíc kusů pásek, zaplatí půl milionu. Nad toto množství bude kauce pět milionů.

O koncesi se musí požádat do půl roku

Druhá předloha, zavádějící koncese, začne platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Od toho dne budou mít podnikatelé šest měsíců na to, aby o koncesi požádali. Pokud tak neučiní, pak jejich právo prodávat líh zanikne. Koncesi sice dostane každý obchodník, který o ni požádá, stát ale získá přehled o tom, kde se tvrdý alkohol prodává.

Metanol zabil padesátku lidí
Metanolová aféra vypukla v České republice loni 3. září. Na otravu jedovatým metanolem zemřely více než čtyři desítky lidí, poškozených je přes 130. V letošním roce padlo metanolu za oběť už devět spotřebitelů.

Poslanci se souhlasem ministra průmyslu Jiřího Ciencialy přistoupili na návrh hospodářského výboru, která má zabránit podnikatelům, aby v nekalých praktikách mohli pokračovat pod hlavičkou jiné společnosti.

Předpokládá, že jednatelé nebo členové představenstva, jimž úřady pro nekalé obchodní praktiky odejmuly živnost, nebudou moci pokračovat v podnikání ve stejném oboru založením nové firmy.

Nyní takové omezení platí jen pro fyzické a právnické osoby, ne pro členy statutárních orgánů firem. Pokud by o živnost přišel člen statutárního orgánu, vztáhne se zákaz i na firmu, v jejímž čele stojí.