Britská policie zatkla majitele zkrachovalého chorvatského Agrokoru Todoriče

Sídlo Agrokoru

Sídlo Agrokoru Zdroj: Profimedia.cz

Britská policie zatkla v Londýně majitele zadluženého chorvatského potravinářského podniku Agrokor Ivicu Todoriče. Na Todoriče byl vydán evropský zatykač. Majitel Agrokoru dnes před britským soudem prohlásil, že se bude bránit vydání do Chorvatska. Zde by měl odpovídat na otázky kolem krachu své firmy.

Todorić je spolu s dalšími 14 osobami vyšetřován pro falšování účetnictví a zpronevěry velkého rozsahu v největším potravinářském koncernu na Balkáně. Podle chorvatské policie byl dnes předvolán na policejní stanici na Charing Cross, kam se dostavil a byl zatčen.

Na svém blogu Todorić dříve uvedl, že se necítí být vinen a že je obětí "politické perzekuce". Podle některých kritiků chorvatská vláda Todoriče celé roky kryla, jen tak mohl vybudovat své obří impérium. Podle místních médií ve firmě určitou dobu pracovali ve vedoucích funkcích někteří nynější čelní politici včetně jednoho úřadujícího ministra, kteří jsou do skandálu zapojeni.

Agrokor po ovládnutí chorvatského maloobchodního trhu začal expandovat v sousedních zemích a získal dominantní pozice i na maloobchodních trzích Slovinska, Srbska a Bosny. Todorić v posledních letech získal přezdívku "nový jugoslávský král", jeho podnik však navršil dluhy odhadované na 5,4 miliardy eur (138 miliard korun). Nyní je pod správou chorvatského státu.

Todorić je podle některých českých médií známým a vzorem bývalého českého ministra financí Andreje Babiše, pro něhož bylo Chorvatsko modelem pro prosazení systému elektronické evidence tržeb (EET). Babiš byl donedávna majitelem české skupiny Agrofert, zaměřené podobně jako Agrokor, a nyní jako šéf hnutí ANO, které zvítězilo v říjnových parlamentních volbách, vyjednává o zformování nové české vlády.