Brusel chce, aby si členské země vypracovaly energetické a klimatické plány

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ctk

Evropská komise navrhne členským státům Evropské unie, aby si příští rok jednotlivě vypracovaly národní energetický a klimatické plán. Na setkání o energetické účinnosti v Praze to řekl místopředseda Evropské komise odpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič. Sama komise plánuje předložit první zprávu o fungování energetické unie v říjnu tohoto roku.

„Jde o to, abychom z jedné strany respektovali suverenitu národního energetického mixu, ale z druhé strany, abychom společně postupovali v budování energetické unie,“ řekl Šefčovič. Dodal, že je jasné, že půjde o náročný proces, konečným výsledkem musí být lepší ceny energií.

Ministr průmyslu Jan Mládek uvedl, že trh s elektřinou se nachází v nestabilním období. „Bylo by žádoucí, aby byly odstraněny všechny formy veřejné pomoci,“ uvedl Mládek. Odstranění všech regulací trhu na setkání podpořil i generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Mládek připustil i nedokonalost aktualizace státní energetické koncepce, kterou česká vláda schválila minulý týden. Uvedl, že v ideálním případě by měla taková koncepce soukromým i státním subjektům umožnit dělat rozhodnutí o dlouhodobých investicích s velkou mírou jistoty. „Obávám se, že tuto roli bude tato koncepce hrát pouze v omezené míře,“ dodal ministr.

Tomáš Prouza: Energetická unie a česká síla