Sobotka: Od energetické unie chceme hlavně dokončení vnitřního trhu

Premiér Bohuslav Sobotka v jaderné elektrárně Dukovany. Na snímku zleva předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, ministr průmyslu Jan Mládek a šéf ČEZ Daniel Beneš.

Premiér Bohuslav Sobotka v jaderné elektrárně Dukovany. Na snímku zleva předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, ministr průmyslu Jan Mládek a šéf ČEZ Daniel Beneš. Zdroj: ctk

Prioritou české vlády je dokončení vnitřního trhu s energií v Evropě, uvedl premiér Bohuslav Sobotka po jednání s místopředsedou Evropské komise odpovědným za energetickou unii Marošem Šefčovičem. Tématem jednání byl projekt energetické unie, který bude prioritou blížícího se českého předsednictví visegrádské skupině. Češi ji povedou od července.

„V projektu energetické unie je českou prioritou dokončení vnitřního trhu s energií. Česká vláda zároveň bude i nadále trvat na vlastní tvorbě energetického mixu včetně jádra. Při dalším rozvoji energetické unie se Česká republika bude zasazovat o vyvážené dodržování trojice evropských cílů, tj. bezpečnosti, cenové udržitelnosti a ochrany životního prostředí,“ uvedl po setkání Sobotka.

Projekt energetické unie schválil v březnu summit Evropské unie. Má zajistit bezpečnou a levnou energii pro občany i firmy, snížit evropskou závislost na dovozech plynu z Ruska a posílit evropskou pozici při sjednávání energetických kontraktů.

Šefčovič dnes Sobotkovi mimo jiné představil analýzu, kterou vytvořila Evropská komise s cílem zmapovat národní energetické politiky a ukázat členským státům příležitosti a výzvy, které z energetické unie vyplývají.

Kritika příklonu k jádru

Na následném setkání o energetické účinnosti Šefčovič řekl, že Evropská komise navrhne členským státům Evropské unie, aby si příští rok jednotlivě vypracovaly národní energetický a klimatický plán. Sama komise plánuje předložit první zprávu o fungování energetické unie v říjnu tohoto roku.

Hlavní cíle energetické unie zopakoval Šefčovič i na odpoledním pražském Evropském jaderném fóru, na kterém se svým příspěvkem vystoupil i slovenský premiér Robert Fico. Ten uvedl, že evropská energetická unie v sobě musí skloubit dvě na první pohled protichůdné věci. Podle něj by měla řešit energetický vývoj v nadnárodním pohledu, přitom by však měla respektovat jednotlivé státy v jejich historicky daném energetickém mixu. Podotknul, že Slovensko nemá problém akceptovat jakýkoliv energetický mix jeho sousedních států a totéž čeká i od nich.

Energetická koncepce

Česká vláda minulý týden schválila aktualizaci státní energetické koncepce. Z té vyplývá, že hlavním zdrojem výroby energie v Česku by do budoucna měly být jaderná energetika a obnovitelné zdroje. Podporu jádru dnes vyslovil i Fico. „Slovensko podporovalo, podporuje a bude podporovat jadernou energetiku,“ zdůraznil slovenský premiér.

Zopakoval, že slovenská vláda je proti tomu, aby italská společnost Enel prodala svůj 66procentní podíl ve společnosti Slovenské elektrárne (SE), před dokončením dostavby dvou bloků Jaderné elektrárny Mochovce. Uvedl, že první z bloků by mohl být dokončen do konce roku 2016.

S rozvojem jádra nesouhlasí některé nevládní a ekologické organizace jako například Hnutí Duha, sdružení Calla nebo Aliance pro energetickou soběstačnost. Ty v pondělí oslovily Sobotku i Šefčoviče dopisem, kde je upozorňují na údajné stinné stránky jaderné energetiky v podobě ekonomických rizik pro spotřebitele elektrické energie nebo na podle nich stále neřešený problém jaderného odpadu.

Tomáš Prouza: Energetická unie a česká síla