Bruselský expert Kovanda bude radit Američanům i ČEZ

Diplomat Karel Kovanda

Diplomat Karel Kovanda Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Bývalý špičkový český diplomat a klíčový exponent ČEZu v Bruselu Karel Kovanda zakotvil v novém působišti. Najala jej renomovaná americká právní kancelář Covington & Burling. Kovanda má firmě jako znalec bruselského prostředí posloužit jako strategický poradce pro oblast unijní politiky. Exdiplomat má za sebou pestrou minulost zahrnující práci v Evropské komisi, OSN, či Severoatlantické alianci.

„Jsem potěšen, že mě oslovila natolik respektovaná právní kancelář, která je současně na unijním trhu největším hráčem v oboru,“ uvedl Kovanda pro právní portál Law360.

Kovanda do roku 2005 vedl stálou delegaci Česka při NATO, za jeho působení země do aliance vstoupila. Poté víc než pět let působil jako zástupce generálního ředitele Evropské komise pro zahraniční vztahy. V devadesátých letech působil v Ekonomickém a sociálním koncilu OSN, kde se mimo jiné aktivně angažoval v otázkách genocidy ve Rwandě.

Od června 2013 do loňského září působil Kovanda jako šéf bruselské kanceláře energetické skupiny ČEZ. Přestože jej na této pozici loni nahradil ekonom Petr Zahradník, podržel si ČEZ Kovandu i nadále jako externího poradce. „Karel Kovanda zůstává i nadále externím poradcem ČEZ na ad hoc bázi,“ uvedla mluvčí ČEZ Kateřina Půlpánová.

Covington & Burling je globální kancelář se specializací na transakční, regulatorní a veřejné právo. Podle tvůrců respektovaného žebříčku zámořských právnických kanceláří Vault je Covington šestou nejvyhledávanější americkou právní firmou. Kanceláře má firma mimo jiné v Pekingu, Šanghaji, Soulu, nebo Londýně.