Budeme pokračovat? Strany pražské koalice se znovu sejdou v pátek

Jana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík

Jana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík Zdroj: ctk

Pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (STAN, KDU-ČSL a SZ) bude dále jednat o možné koaliční spolupráci. Kvůli dalšímu postupu se napřed sejdou zastupitelské kluby, koaliční schůzka pak bude v pátek. Novinářům to dnes řekli členové vyjednávacích týmů. Shodli se prý na mediální zdrženlivosti. Kudy by se mohla jednání ubírat, nechtěli říct.

Dnešní schůzka byla prvním oficiálním jednáním koaličních stran od čtvrtečního zasedání zastupitelů, kdy byli odvoláni čtyři z 11 pražských radních. Ve funkcích skončili náměstek Matěj Stropnický (SZ) a radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD).

Členové vyjednávacího týmu uvedli, že případné personální obsazení rady dnes nebylo předmětem jednání. Na otázku, zda je podle nich současná koalice stále živá, odpovídali vyhýbavě. „V jednáních budeme pokračovat. V tuto chvíli nic neskončilo,“ řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina. Vyhýbali se i odpovědi na otázku, zda jednají i o jiné podobě koalice s opozičními stranami.

Koaliční smlouva prý v tuto chvíli stále platí. „Nikdo ji nevypověděl, takže platí,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Další jednání zastupitelstva, kde by se mohlo rozhodovat o složení rady, bude 5. listopadu. „Byli bychom rádi, kdyby se situace do tohoto termínu podařila vyřešit,“ doplnil Březina.

Radnice nebudou hrát roli

Na další vyjednávání podle lídra Trojkoalice a starosty Prahy 4 Petra Štěpánka (SZ) nebude mít vliv situace na radnici Prahy 6, kde Strana zelených dostala od koaličních partnerů výpověď koaliční smlouvy. „Stejně jako nehrálo roli to, co se nedávno odehrálo na Praze 5 nebo v březnu na Praze 4, tak ani toto nebude hrát roli. My tady řešíme problematiku hlavního města Prahy,“ řekl Štěpánek.

V zastupitelstvu je osm zastupitelských klubů. Možností, jak sestavit vládu, je tak řada - od té, že se udrží současná koalice, která projde pouze personální obměnou, až k možnosti, že se domluví nová koalice s některou z opozičních stran. Případně si může koalice vyjednat tichou podporu opozice pro menšinovou vládu.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.