Bulanta v čele úřadu pro vyzbrojování nahradí Nalevajková

Aero L-159 Alca

Aero L-159 Alca Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Novou ředitelkou Národního úřadu pro vyzbrojování se stala Jitka Nalevajková, která byla dosud vedoucí jednoho z odborů ministerstva obrany. Ve funkci nahradila Pavla Bulanta, jenž funkci opustil na podzim. Ministerstvo také obnovilo pozici zástupce ředitelky. Stal se jím Tomáš Dvořáček. Nalevajková se chce zaměřit na společné nákupy se zahraničními partnery, které by měly zlevnit akviziční proces.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je úkolem úřadu vysoutěžit pro armádu takovou výstroj a výzbroj, kterou potřebuje a kterou si zaslouží. „Mně nejde až tolik o nějakou úžasnou rychlost (práce úřadu), ale o důkladnost,“ řekl Stropnický na tiskové konferenci.

Dosavadní ředitelka odboru logistiky a zahraniční pomoci na ministerstvu obrany Nalevajková uvedla, že pravidla pro akvizice jsou nyní nastavena přísně, ale jednoznačně a transparentně. Ráda by však zjednodušila celý proces nákupů vojenské výzbroje a výstroje. Chce také navázat a dále zefektivnit mezinárodní spolupráci v oblasti vyzbrojování.

Post šéfa úřadu byl volný od října, kdy z něj odešel Bulant. Výběrové řízení na uvolněnou pozici vyhlásilo nové vedení ministerstva obrany na konci února. Z původních 16 uchazečů se do finálového výběru dostali dva muži a Nalevajková.

Bulant odešel z čela úřadu po dvou a půl letech, údajně z rodinných důvodů. Od února je členem představenstva pardubické společnosti Explosia, která vyrábí trhaviny a střeliviny a je akciovou společností státu.

Po Bulantově odchodu pověřil tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek řízením úřadu náměstka pro obranné akvizice Libora Karáska.