Byty z majetku H-Systemu jdou do dražby. Družstevníci mají platit potřetí

Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka

Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Konkurzní správce po vytunelované společnosti H-System bude příští týden dražit celkem 55 bytů, které zbyly v konkurzní podstatě firmy.

Hodnota nemovitostí je podle konkursního správce 122 milionů korun, vyvolávací cena pak bude 62 milionů. Družstvo Svatopluk, které zastřešuje stovky klientů poškozených miliardovým podvodem z devadesátých let tvrdí, že tato částka nepokryje ani pětinu dosavadních výdajů podvedených lidí. „Původně slibované levné bydlení se tak proměnilo na pořádně předražený zlý sen - poprvé lidé o peníze za dům přišli po krachu H-Systemu, podruhé investovali podobně vysoké částky do dostavby rozpracovaného projektu a potřetí budou muset platit v plánované dražbě, jinak o majetek přijdou,“ uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí Svatopluku Martin Junek. Dražba se podle něj uskuteční 11. dubna, jejím výsledkem prý bude snížení financí v konkurzní podstatě.

Po bankrotu společnosti H-System a vyhlášení konkurzního řízení na její majetek v roce 1998 vzniklo Stavební bytové družstvo Svatopluk spojující podvedené klienty. „Tehdy byly na pozemcích v Horoměřicích místo vysněných domů jen základové desky. Se správcem konkurzní podstaty jsme se v rámci družstva dohodli na výstavbě i dostavbě celého projektu a investovali dalších téměř 100 milionů korun, domy zkolaudovali a zabydleli. Podle aktuální dražební vyhlášky to ale vypadá, že přijdeme o investice i domy,“ popsal Martin Junek, tiskový mluvčí SBD Svatopluk, které sdružuje klienty H-Systemu.

Do července 2000 byly předány domy asi 50 členům družstva

Stavební bytové družstvo Svatopluk také podle Junka podává žalobu na správce konkurzní podstaty kvůli případu klienta H-Systemu z Velkých Přílep, který po vytunelování společnosti investoval do dostavby domu. Nebyl proto ochoten odkoupit nemovitost za navýšenou cenu bez zahnutí jeho investic. Podle družstva pak správce prodal dům firmě CIB Proprety bez vědomí podvedeného muže za pětinovou hodnotu.

Podvod gigantických rozměrů

H-System je podle odborníků jednou z největších podvodnických kauz v novodobé historii Česka. Investovali do něj lidé toužící po výhodném bydlení. Firma ale své závazky nedodržela. Bezmála 1100 jejich klientů tak přišlo o asi 980 milionů korun. První odškodnění ve výši 140 milionů korun přiřkl soud klientům v roce 2011.

Strůjce miliardového podvodu Petr Smetka si v současnosti odpykává dvanáctiletý trest za podvod. Loni žádal o podmíněné propuštění, Městský soud v Praze ale rozhodl, že propuštěn nebude. Po lednové amnestii prezidenta Václava Klause pak bylo zastaveno trestní stíhání tří manažerů, kteří jsou dalšími aktéry případu.