Bývalý hejtman Rath nastoupí k výkonu trestu. Nezaplatil soudem uloženou pokutu za korupci

David Rath

David Rath Zdroj: Blesk:Ladislav Krivan

David Rath
David Rath
David Rath
David Rath
David Rath
6
Fotogalerie

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath nezaplatil sankci deset milionů korun, kterou mu uložil soud za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Do vězení k odpykání sedmiletého trestu nastoupí v pondělí v šest hodin večer. Soudní proces Rath znovu označil za politický a zmanipulovaný.

Výzvu k nástupu do výkonu trestu doručili policisté minulý týden, podle Ratha bylo nestandardní, že mu soudce neposlal dokument poštou. Také pětidenní lhůtu na nástup označil bývalý politik za velmi krátkou.

Soud poslal v Rathově kauze do vězení i bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra. Každý má zaplatit 15 milionů korun. Soud je potrestal za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici. Podle odvolacího senátu žádali Kottovi úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi. Policie ho zadržela v květnu 2012, když si tuto částku odnášel z domu Kottových v krabici od vína.