Bývalý šéf armádní základny je stíhán kvůli dodávkám léčiv

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Racek Jan

Protikorupční policie obvinila kvůli zadávání zakázek bývalého velitele armádní základny zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem Jiřího Pláška. Stíhání je vedeno pro tři trestné činy včetně sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Pláškovi hrozí pět až 12 let vězení.

„Trestní stíhání se týká 130 zakázek na dodávky léčiv a zdravotnického materiálu a na služby spojené s obnovou polní nemocnice po jejím návratu ze zahraniční mise, které byly realizovány v letech 2008 až 2010. Škoda se odhaduje v řádu desítek milionů korun,“ řekl ČTK zlínský státní zástupce Petr Matoušek, který případ dozoruje.

Plášek je kromě výše uvedeného trestného činu stíhán i pro zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Proti usnesení o zahájení trestního stíhání si podal stížnost, kterou ale státní zástupce zamítl. Plášek je stíhán na svobodě. Podle Matouška nelze konec vyšetřování očekávat dříve než na jaře příštího roku.

Pro Pláška teprve nedávno skončila jiná kauza, která se dostala také až k soudu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman neuspěl s dovoláním v kauze nákupu autolékárniček pro armádu. Zprošťující verdikt zlínského krajského soudu, podle kterého Plášek nespáchal trestný čin, tak definitivně potvrdil Nejvyšší soud.