Část evakuovaných může domů. Pyrotechnici po riskantní akci sundali granát

Evakuace obyvatel z okolí vybuchlého muničního skladu na Zlínsku

Evakuace obyvatel z okolí vybuchlého muničního skladu na Zlínsku Zdroj: CTK

Pyrotechnikům se po riskantní akci podařilo v areálu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku zlikvidovat dělostřelecký granát, který byl zaklíněn na střeše poškozené budovy. Kvůli operaci policie evakuovala na 1800 lidí z okolních obcí. Část z nich se ještě dnes večer může vrátit domů. Vláda také navýší o 350 počet vojáků, kteří vrbětický areál, v němž opakovaně vybuchovala munice, hlídají.

Pyrotechnici v pátek v areálu objevili poškozenou budovu, ve které jsou uskladněny granáty. Na její střeše našli zmíněný dělostřelecký granát, který se jim dnes odpoledne podařilo odstranit. V pátek večer se z prostoru, ve kterém explodovaly už dvě budovy s uskladněnou municí, ozval neřízený výbuch.

Likvidace zaklesnutého granátu, který byl na střechu skladu zřejmě vymrštěn po předchozím výbuchu ze sousední budovy, byla pro pyrotechniky velmi riskantní. Dříve čekali, dokud se sedm dní z areálu neozval žádný výbuch, teprve pak do něj vstoupili. Nyní však museli postupovat rychleji. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého byla tato akce jedním z nejsložitějších pyrotechnických zákroků. „Byla to velmi riskantní akce, ze které se pyrotechnici nemuseli vrátit,“ řekl.

Situace ve skladiště je podle Tuhého stále vážná, protože prostor je kontaminován municí. Tuhý oznámil, že koordinaci policejních aktivit v muničním skladu a okolí převezme policejní prezidium, aby mohly na případu pracovat i speciální složky prezidia. „Chceme zjistit pravou příčinu výbuchů, ať už 16. 10., tak 3. 12.,“ řekl

Počet hlídkujících vojáků stoupne na 450
Vláda navýší o 350 počet vojáků, kteří hlídají muniční areál na Zlínsku. Po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu ve Slavičíně to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Situaci v areálu projedná v pondělí vláda. Ministr obrany Martin Stropnický dodal, že v areálu bude působit 450 vojáků. „Poskytneme i mobilní velitelství po dohodě policie a armády ČR,“ řekl.
V plánu nadále zůstává odvoz munice z areálu. „Přirozeně v důsledku událostí ten odvoz byl pozastaven a bude obnoven, jakmile k tomu budou podmínky,“ uvedl Sobotka. Podle něj by vláda měla v příštím roce prosadit revizi legislativy o přísnější kontrole nakládání s municí v Česku.
Stropnický kritizoval Vojenský technický ústav Slavičín, který pronajímá sklady i terén, za komunikaci. „Z toho důvodu jsem doporučil řediteli, aby rezignoval na svou funkci. Stane se tak příští týden,“ dodal ministr. Ředitelem Vojenského technického ústavu Slavičín je František Vlkovič.

Do svých domovů se mohou ještě dnes večer vrátit obyvatelé Vlachovic a Vrbětic. Lidé z ostatních evakuovaných vesnic tak budou moci učinit zřejmě až v neděli. Oznámil to ministr vnitra Milan Chovanec po zasedání předsednictva Bezpečnostní rady státu ve Slavičíně. Domů mohou jít také lidé z vlakové stanice Bohuslavice.

Obyvatelé, kteří se nebudou chtít vrátit, mohou zůstat do rána v luhačovických penzionech, do kterých byli ráno převezeni. „U zbývajících obcí je třeba počkat do neděle,“ uvedl Chovanec, podle kterého pyrotechnici v neděli ráno v areálu prohlédnou ještě jeden objekt a poté padne rozhodnutí o případném návratu zbývajících lidí domů.

Na ministry dnes před budovou Vojenského technického ústavu ve Slavičíně čekal hlouček nespokojených obyvatel, kteří si ministru Chovancovi stěžovali například na špatnou informovanost. Chtěli také vědět, jak stát zajistí, aby se podobná situace neopakovala.

Obyvatele odvezlo pět autobusů

Dnes ráno muselo odejít zhruba 1400 obyvatel obcí Vlachovice a Vrbětice, bývalé zbrojovky Vlárské strojírny a vlakové stanice Bohuslavice nad Vláří. Ve Vlachovicích bylo časně ráno přistaveno pět autobusů, hodně obyvatel ale odjelo vlastními auty, do kterých naložili nejnutnější věci. Policie zároveň uzavřela silnice vedoucí do ohrožené oblasti. Už předchozí večer muselo opustit své domovy také 400 lidí z Haluzic a Lipové.

Evakuace obcí z okolí muničního skladu ve Vrběticích,Evakuace obcí z okolí muničního skladu ve Vrběticích, | CTKPřistavené autobusy pro evakuaci obyvatel obce Vlachovice (foto: ČTK)

Ve vojenském areálu vyletěly do povětří už dvě budovy. První 16. října, druhá minulou středu. Pyrotechnici se v pátek dostali asi 200 metrů od epicentra druhého výbuchu a zjistili, že další budova - označovaná číslem 11 - je velmi poškozená. Na její střeše našli zmíněný dělostřelecký granát. Policie proto nařídila evakuaci lidí z okolních obcí.

Ve skladu číslo 12, který vybuchl ve středu ráno, bylo uloženo 12,8 tuny munice. Podle policie to byly dělostřelecké granáty a miny. V muničním areálu ve Vrběticích už 16. října vybuchl sklad číslo 16, ve kterém bylo asi 50 tun munice. Šlo hlavně o letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů.

Před středečním výbuchem byl areál už připravený na odvoz asi 7000 tun uskladněné munice. Nový výbuch však vrátil vyskladňování na začátek. Nyní musí uplynout sedm dní bez neřízeného výbuchu, aby se munice mohla začít odvážet.

Munice poprvé vybuchla před více než sedmi týdny
16. října - První z výbuchů a následný požár zničil sklad, v němž byla pěchotní i dělostřelecká munice. Policie uzavřela prostor, pohřešovali se dva lidé z firmy Imex Group, která měla sklad pronajatý.
17. října - Další výbuchy, které pokračovaly i v několika následujících týdnech. Pyrotechnici začali s likvidací nalezené munice.
23. - 24. října - Evakuace obyvatel z okolí skladu.
30. října - Obec Vlachovice navštívili ministři vnitra a obrany Milan Chovanec (ČSSD) a Martin Stropnický (ANO). Chovanec řekl, že vyzve nájemce skladů, aby začali s vyklízením objektů s municí.
3. listopadu - Vláda rozhodla, že na místo výbuchu dorazí 100 vojáků, jejichž úkolem bude neprodyšné uzavření areálu.
8. listopadu - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání ve Vlachovicích řekl, že výbuch skladu zastihl české úřady nepřipravené. Chybí jim podle něj plány, jak rychle odvézt pryč munici, i záložní sklady pro její bezpečné uložení.
20. listopadu - V areálu skladů vypršela sedmidenní lhůta bez neřízeného výbuchu - poslední výbuch byl 12. listopadu.
21. listopadu - Pyrotechnici našli ostatky lidských těl. Testy DNA potvrdily že jde o oba pohřešované muže.
24. listopadu - Vláda rozhodla o znovuotevření skladu Květná na Svitavsku. Měla by se do něj přesunout část munice z Vrbětic.
30. listopadu - Pyrotechnici po více než týdnu dokončili čištění části areálu, oznámili, že může tak začít plánovaný odvoz munice.
3. prosince - V areálu muničních skladů ve Vrběticích ráno vybuchl další objekt s municí. Kvůli novým explozím byly evakuovány obce Lipová a Haluzice celkem asi s 400 obyvateli i areál bývalých Vlárských strojíren.
4. prosince - Ředitel policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček uvedl, že exploze obou skladů jsou vyšetřovány jako úmyslný trestný čin. Říjnovou explozi přitom policie zpočátku vyšetřovala jako obecné ohrožení z nedbalosti.
5. prosince - Lidé evakuovaní z obcí Haluzice a Lipová se mohli po jedné hodině odpoledne vrátit domů. Velitel zásahu Tkadleček ale v 18:45 nařídil opětovnou evakuaci z těchto obcí. Pyrotechnici se dostali asi 200 metrů od epicentra druhého výbuchu a zjistili, že další budova - označovaná číslem 11 - je velmi poškozená. V budově jsou uskladněny granáty a na její střeše také našli zaklíněný dělostřelecký granát, který se jim v sobotu odpoledne podařilo odstranit. Z areálu se také ozval neřízený výbuch.
6. prosince - Policie ráno zahájila evakuaci 1400 lidí z dalších obcí v okolí skladu. Své domovy opustili obyvatelé obcí Vlachovice a Vrbětice, bývalé zbrojovky Vlárské strojírny a vlakové stanice Bohuslavice nad Vláří. Večer ministr vnitra Milan Chovanec po zasedání předsednictva Bezpečnostní rady státu oznámil, že obyvatelé Vlachovic a Vrbětic a stanice Bohuslavice se mohou vrátit domů. Lidé z Haluzic a Lipové tak budou moci učinit až v neděli. Premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že vláda navýší o 350 počet vojáků, kteří hlídají areál.