Centrála ODS zakázala regionům nakládat s penězi

Předseda ODS Petr Fiala ve volebním středisku Občanské demokratické strany v Praze

Předseda ODS Petr Fiala ve volebním středisku Občanské demokratické strany v Praze Zdroj: ctk

Oblastní a regionální sdružení ODS jsou bez peněz. Výkonná rada strany totiž zakázala regionům nakládat s penězi a veškeré finance převedla na pražskou centrálu. Podle informací deníku Právo se občanští demokraté obávají insolvence kvůli dluhu 42 milionů korun.

„V rámci konsolidace financí ODS, na které pracujeme, jsme v souladu se stanovami převzali finanční řízení v rámci ODS. Prostě potřebujeme jednotnou správu financování a toto je opatření, které je rozumné,“ cituje Právo šéfa ODS Petra Fialu.

Převod peněz z regionů do Prahy vyvolal vztek mezi regionálními straníky, protože ti musejí zaplatit faktury za komunální a senátní volby. Veškeré účetnictví má teď v péči pražská centrála. Zatímco v minulosti regiony ODS hospodařily se statisíci až miliony korun, nově budou mít maximálně deset tisíc korun, tvrdí deník.

Předseda strany Fiala ovšem odmítl, že by strana zmrazila finance kvůli riziku insolvence. Podle jeho slov nic takového nehrozí.

42 milionů

Dluhy ODS aktuálně dosahují do výše 42 milionů korun. V současné době stranu chrání senátní volby. Návrh na insolvenci totiž nelze podat v době vyhlášení voleb. Po druhém senátního hlasování ale věřitele už nebude nic brzdit.

Místopředseda strany Martin Kupka v minulosti prohlásil, že dluhy jsou dědictvím po předchozím vedení strany. „Zdědili jsme neodpovědný přístup z minulosti včetně dluhů některých oblastí a regionů. Oproti konci loňského roku jsme v současné době téměř na poloviční výši závazků po lhůtě splatnosti,“ uvedl.

ODS prý vyčkává na listopad, kdy ji na účet přistane téměř 48 milionů ze státní kasy jako příspěvek na činnost a za poslanecké, senátní a krajské mandáty.

Finanční problémy ODS vypluly na povrch naposledy začátkem letošního září, kdy se ukázalo, že strana neplatila několik měsíců za své zaměstnance zdravotní a sociální pojištění. Státu a zdravotním pojišťovnám dlužila 6,5 milionu korun.