Ceny průmyslových výrobců dál klesaly. Propadlo se zejména zemědělství

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Ceny průmyslových výrobců v červenci dál meziročně klesaly, snížily se o desetinu procenta. Pokračoval také pokles cen v zemědělství, naopak ve stavebnictví a službách ceny stouply.

Proti červnu se ceny v průmyslu zvýšily, ve stavebnictví nezměnily a v zemědělství a službách klesly. „V průmyslu se meziměsíčně ceny zvýšily o tři desetiny, avšak šlo především o dopad předchozího růstu korunové ceny ropy do nákladů, nicméně meziročně jsou ceny průmyslu stále v záporu,“ říká Petr Dufek, analytik Československé obchodní banky.

Ceny průmyslových výrobců meziročně klesají od počátku roku. Ve srovnání s loňským červencem se nejvýrazněji snížily ceny elektřiny, plynu a páry a také těžby a dobývání. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly nižší o desetinu procenta. O 3,7 procenta meziročně vzrostly ceny dopravních prostředků, o 4,4 procenta chemických látek a výrobků.

Vývoj cen průmyslových výrobců v Česku za posledních deset let


tradingeconomics.com

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele. Ty v červenci meziročně vzrostly o půl procenta, což bylo nad očekáváním analytiků i České národní banky. “Vývoj cen ve výrobě na první pohled do ekonomiky nepřináší žádné inflační tlaky, a to ani navzdory pozitivnímu vývoji českého průmyslu v posledním roce a loňské devalvaci koruny. To ale vůbec neznamená, že by se v průmyslu nezdražovalo,“ pokračuje Petr Dufek.

Propad zemědělství

Ceny v zemědělství v červenci zrychlily meziroční pokles na 3,2 procenta. V rostlinné výrobě se snížily ceny o 12,4 procenta, zatímco v živočišné vzrostly o 8,1 procenta. Proti loňskému červenci naopak vzrostly ceny stavebních prací. Podle odhadů se zvýšily o půl procenta procenta, stejně jako v předchozích dvou měsících. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře zrychlily růst na 1,4 procenta.

Proti červnu se ceny průmyslových výrobců zvýšily o 0,3 procenta. Klesly ceny v zemědělství o 2,5 procenta a tržních služeb o šest desetin procenta. Ceny stavebních prací se meziměsíčně podle odhadů nezměnily. „Je příjemné vidět po dlouhé době alespoň náznak nějakého inflačního tlaku. Do kladných hodnoty by se meziroční míra výrobní inflace měla přesunout již v září. Na konci roku ale vzhledem k nízké srovnávací základně by zase měla výrobní inflace klesnout pod nulu,“ prognózuje na závěr analytik Raiffeisenbank Václav Franče.