Češi Evropě nevěří, zadluženým státům by nepomáhali

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Euroskeptiků v Česku přibývá, podle většiny občanů není členství v Evropské unii pro Česko přínosem, vyplývá to z říjnového průzkumu společnosti Sanep.

Nadpoloviční většina občanů (52,7 procenta rozhodně ano, 11,4 procenta spíše ano) je přesvědčena, že by se o případném vstupu ČR do eurozóny mělo konat referendum. V něm by 61,9 procenta dotázaných hlasovalo proti přijetí eura.

Pokud by se Češi mohli znovu rozhodnou o vstupu do EU, hlasovala by téměř polovina občanů (49,7 procenta) proti vstupu.

Současná dluhová krize může podle většiny dotázaných vést až k rozpadu EU, rozhodně by však však Češi odmítli poskytnut finanční pomoc zadluženým státům, pokud by bylo Česko členem eurozóny. Proti pomoci se vyslovilo 55, 1 procenta dotázaných, již dříve podobně dopadl průzkum na toto téma také na Slovensku, které až na druhý pokus schválilo vznik tzv. eurovalu. Průzkumu se zůčastnilo 9 541 lidí ve věku 18 až 69 let.

Mělo by podle vás být vyhlášeno referendum o vstupu do eurozóny?Mělo by podle vás být vyhlášeno referendum o vstupu do eurozóny? | SanepV případě, že by byla Česká republika členem eurozóny, souhlasili byste s finanční pomocí zadluženým státům?V případě, že by byla Česká republika členem eurozóny, souhlasili byste s finanční pomocí zadluženým státům? | SanepJak byste hlasovali, pokud by se dnes konalo referendum o vstupu do EU?Jak byste hlasovali, pokud by se dnes konalo referendum o vstupu do EU? | Sanep