Češi žijící v zahraničí budou moci volit. Vláda zřejmě podpoří zavedení korespondenční volby

2. kolo rezidentských voleb v Madridu

2. kolo rezidentských voleb v Madridu Zdroj: reprofoto/twitter

Vláda pravděpodobně podpoří novelu koaličních poslanců, podle níž by Češi žijící v zahraničí mohli od příštího roku volit prezidenta a české i evropské poslance korespondenčně. Vyplývá to postojů většiny ministerstev k předloze. Český statistický úřad, který shromažďuje a zveřejňuje volební výsledky, se k návrhu postavil neutrálně, stejně jako ministerstva spravedlnosti a dopravy. Kabinet, který se v programovém prohlášení zavázal korespondenční volbu prosadit, má o předloze rozhodovat tuto středu.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle návrhu mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu, včas o hlasování poštou požádají a nahlásí adresu, na kterou chtějí poslat doručovací a hlasovací obálky a identifikační lístek. Na nich volič stvrdí podpisem, že hlasoval sám za sebe. Volební lístek si vytisknou z informačního systému správy voleb, vloží do hlasovací obálky a tu pak s identifikačním lístkem do doručovací obálky, kterou odešlou zpět zastupitelskému úřadu.

Okrskové volební komise v cizině otevřou po ukončení hlasování doručovací obálky a s pomocí identifikačních lístků zaznamenají ve voličských seznamech účast voliče. Systém podle předkladatelů v zásadě vylučuje možnost, že by volič hlasoval dvakrát, tedy i osobně. Zaslané hlasovací obálky pak volební komisaři smísí s ostatními ve volební urně.

Český statistický úřad k novele uvedl, že se zaměřil výhradně na její proveditelnost z hlediska zpracování výsledků voleb a „dospěl k názoru, že navrhovaná právní úprava dostatečně popisuje postup zvláštní okrskové volební komise poté, co jsou jí doručovací obálky předány zastupitelským úřadem“.

Proti novele jsou opoziční hnutí ANO a SPD, která měla dosud u Čechů v zahraničí minimální podporu. Tvrdí, že si vládní koalice chce takto zajistit hlasy krajanů v příštích sněmovních volbách za necelé dva roky. Mluví o možném ohrožení demokracie a o možné kolizi s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné. Podle koalice je ale její návrh v souladu s ústavou i Listinou základních práv a svobod.

Češi v zahraničí mohou nyní volit pouze na ambasádách. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Poštu by podle nich mohlo využít k hlasování 600 tisíc Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem. Při minulých sněmovních volbách přišlo hlasovat na zastupitelské úřady 13 236 Čechů, zhruba čtyři pětiny z nich volily strany současné vládní koalice.