Česká armáda chce vyměnit ruské vrtulníky za americké

Vrtulníky Mi-17 ruské výroby v Afghánistánu

Vrtulníky Mi-17 ruské výroby v Afghánistánu Zdroj: wired.com

Česká armáda chce měnit ruské vrtulníky za americké. Ministerstvo obrany zamýšlí poslat až 32 nepotřebných obřích vrtulníků ruské výroby do Afghánistánu a místo nich získat 16 nových amerických malých strojů MH-6, zvaných ptáček (Little Bird). Píše to v dnešním vydání týdeník Ekonom s odvoláním na neveřejný návrh nové koncepce vrtulníkového letectva, který má k dispozici.

Výměna by se mohla odehrát již příští rok a protočilo by se v ní zboží za několik miliard. Česko by předalo americké vládě svých osm dopravních vrtulníků Mi-17 a 24 bitevních vrtulníků Mi-24. Američané je následně využijí k budování afghánské armády, která si na ruské technice hodně zakládá. Česká armáda by za ně nejspíše požadovala osm kusů MH-6 ve verzi bojové a osm ve verzi přepravní. Tržní cena těchto strojů dosahuje přibližně miliardy korun.

Vedení resortu obrany se k těmto nápadům zatím příliš vyjadřovat nechce. „Nevím, jakou cestou se k vám dostal materiál o obměně vrtulníkového parku, ale dovoluji si vás upozornit, že zmiňovaná varianta je jednou z nejstarších pracovních verzí,“ řekla Ekonomu mluvčí generálního štábu Mira Třebická. O konečné podobě vrtulníkového letectva se prý bude teprve rozhodovat.

Americký vrtulník MH-6 Little Bird během vojenské přehlídkyAmerický vrtulník MH-6 Little Bird během vojenské přehlídky | wikimedia.orgAmerický vrtulník MH-6 Little Bird během vojenské přehlídky

O tom, že armáda dokončuje koncepci vrtulníkového letectva, informují i dnešní Lidové noviny, podle nichž by vojáci rádi měli americké vrtulníky Black Hawk, proslavené i filmem Černý jestřáb sestřelen.

Není však jasné, zda Američané budou chtít na jakoukoliv výměnu přistoupit. O vrtulnících jednal premiér Petr Nečas i při své návštěvě USA s prezidentem Barackem Obamou. Hovořili o projektu na vznik centra Severoatlantické aliance pro výcvik pilotů v Česku.