Česká armáda povede výcvikovou misi EU v Mali

Premiér Andrej Babiš (ANO) s Lubomírem Metnarem (za ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) s Lubomírem Metnarem (za ANO) Zdroj: ČTK

Zleva ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman na velitelském shromáždění v Praze
Prezident Miloš Zeman (vpravo) na velitelském shromáždění v Praze. Třetí zleva je ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a čtvrtý zleva premiér Andrej Babiš (ANO)
Prezident Miloš Zeman (vpravo) na velitelském shromáždění v Praze. Třetí zleva je ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a čtvrtý zleva premiér Andrej Babiš (ANO)
4
Fotogalerie

Česká armáda příští rok převezme velení výcvikové mise Evropské unie v Mali. Na velitelském shromáždění to dnes řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Čeští vojáci budou mít půlroční velitelskou zodpovědnost. Součástí štábu by mohli být i Slováci. Velitelem bude ředitel Agentury komunikačních a informačních systémů brigádní generál František Ridzák, řekl Metnar.

Česká republika má v současné době v zemi asi 120 vojáků. Na starosti mají ostrahu velitelství mise v hlavním městě i výcvikové lokality Koulikoro. Převzetí velení mise si podle Metnara nevyžádá navýšení současného mandátu. V čele mise bude stát český velitelský štáb. Metnar na tiskové konferenci řekl, že by do něj mohlo být zapojeno až pět slovenských vojáků. Obě země o tom nyní jednají.

Hlavním úkolem mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům.

Souběžně s misí Evropské unii v Mali také má svou misi MINUSMA Organizace spojených národů (OSN). Ta si klade za cíl zajistit bezpečnost a vytvořit podmínky pro další humanitární a politickou asistenci malijské vládě. Česká armáda v ní má v současné době pět vojáků.