Česká ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila na 2,5 procenta

ČSÚ

ČSÚ Zdroj: profimedia.cz

Česká ekonomika v letošním 1. čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta z 2,6 procenta ve 4. čtvrtletí loňského roku, informoval Český statistický úřad. Mezičtvrtletně se HDP zvýšil o půl procenta. I přes zpomalení a rizika ve vývoji v zahraničí je výkon české ekonomiky v prvním čtvrtletí podle ekonomů solidní. Nicméně za celý rok čekají zpomalení růstu k 2,5 procenta po loňských 2,9 procenta.

„S ohledem na některá čísla z domácí i evropské ekonomiky publikovaná v prvních měsících letoška jde o slušný výsledek,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. „V kontextu nijak oslnivých výsledků v klíčových evropských ekonomikách je tempo růstu české ekonomiky velmi dobrým výsledkem,“ uvedl i hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Podle dnešních údajů Eurostatu Německo vykázalo meziroční růst HDP o 0,7 procenta, Francie o 1,1 procenta, Itálie 0,1 procenta, Rakousko o 1,4 procenta, eurozóna o 1,2 procenta a celá EU o 1,5 procenta. Růst slovenské ekonomiky pak v prvním čtvrtletí byl 3,7 procenta, Polska 4,6 procenta a Maďarska 5,2 procenta.

Podle předběžných odhadů ČSÚ byly hlavními faktory růstu české ekonomiky v prvním čtvrtletí zahraniční poptávka a spotřeba domácností. „K tvorbě hrubé přidané hodnoty nejvíce přispěl zpracovatelský průmysl, dařilo se i většině odvětví služeb a také stavebnictví,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

„Z hlediska struktury HDP statistický úřad uvádí, že hlavní faktory růstu byly zahraniční poptávka a spotřeba domácností, přičemž pokračuje dynamický růst investic. Potěšující je také zpráva, že dominantním faktorem růstu hrubé přidané hodnoty byl po roce opět zpracovatelský průmysl,“ doplnil hlavní ekonom společnosti Cyrrus Michal Brožka. 

Řada ekonomů dnes přitom na vyjádření ČSÚ ohledně příspěvku průmyslu upozornila. „Velmi překvapivé je především konstatování ČSÚ, že dominantním faktorem růstu tuzemského hospodářství byl zpracovatelský průmysl. Pohled na slabý vývoj průmyslové produkce v prvním čtvrtletí totiž něco takového rozhodně nenaznačoval,“ uvedl například analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Hlavní ekonom ING Jakub Seidler v souvislosti s tím upozornil, že podle dříve zveřejněných měsíčních čísel průmysl mezičtvrtletně poklesl o více než procento a průměrný meziroční růst v prvním čtvrtletí byl jen nepatrně nad úrovní stagnace.

Vývoj ekonomiky v prvním čtvrtletí bude v následujících týdnech Český statistický úřad upřesňovat.