Česká platební bilance v červnu skončila se schodkem čtvrt miliardy

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí tuzemské ekonomiky se zahraničím, skončil v červnu ve schodku 250 milionů korun. V květnu byl v přebytku téměř devět miliard korun. Vyplývá to z dat České národní banky. "Příznivý vývoj v platební bilanci od počátku roku nám dává dost důvěry věřit v první přebytek běžného účtu platební bilance v historii ČR," tvrdí analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

„Běžný účet platební bilance jako jeden z hlavních indikátorů zdraví ekonomiky se letos vyvíjí nadprůměrně dobře. Existuje velká šance na vyrovnaný výsledek za celý rok,“ tvrdí analytik ČSOB Petr Dufek.

Bilance zboží a služeb byla v červnu v přebytku 32,1 miliardy korun, bilance výnosů ve schodku 32,4 miliardy Kč. Vyplaceny byly dividendy za 20,4 miliardy korun. Převody mezi Českou republikou a rozpočtem Evropské unie skončily přebytkem 2,2 miliardy korun.

Odliv kapitálu

Odliv kapitálu na finančním účtu podle metodiky Evropské centrální banky činil 15,8 miliardy korun. Přímé zahraniční investice skončily v deficitu 37,7 miliardy korun. „Odliv přímých investic byl ovlivněn výrazným snížením vlastního jmění u několika společností se zahraniční účastí v ČR,“ uvedla ČNB.

„Na zveřejněném výsledku je deficit bilance přímých zahraničních investic ve výši 37,7 miliardy korun určitou kaňkou. Letos se jedná o první měsíční deficit bilance přímých investic. Doufejme tedy, že se jedná jen o výjimku z řady. Otázka je, jestli se nejedná o efekt sankcí mezi EU a Ruskem, pak by se jednalo o dlouhodobější záležitost,“ polemizoval k výsledkům dále Franče.

čnb bilancečnb bilance|cnbplatební bilance, zdroj: ČNB

„Výsledky červnové platební bilance docela překvapivě okrývají odliv kapitálu z ČR. Jak uvádí ČNB, část kapitálu směřujícího za hranice je výsledkem snižování základního jmění u několika společností pod zahraniční kontrolou, které svůj kapitál nyní realizují jinde,“ dodal Dufek.

Schodek u portfoliových investic 38,9 miliardy korun byl podle centrální banky způsoben hlavně splacením eurových dluhových cenných papírů vydaných v zahraničí a tím, že tuzemští investoři nakupovali zahraniční majetkové cenné papíry.

Příznivý vývoj v platební bilanci od počátku roku nám dává dost důvěry věřit v první přebytek běžného účtu platební bilance v historii ČR

U ostatních investic ČNB zaznamenala přebytek 79,2 miliardy korun. „Příliv kapitálu byl ovlivněn především změnou krátkodobé pozice bank vůči zahraničí,“ uvedla centrální banka. Devizové rezervy se proti květnu zhruba zpětinásobily na 15,2 miliardy korun.