České gripeny by mohly pomoci s ochranou států na východě Evropy

Gripen startuje ze základny v Čáslavi

Gripen startuje ze základny v Čáslavi Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Pokud bude požádána, je Česká republika připravena poskytnout svá vojenská letadla k ochraně nebe nad státy blízkými Ukrajině. Hovoří se například o hlídání vzdušného prostoru Rumunska, které s Ukrajinou přímo sousedí. Zatím ale k takové žádosti nedošlo. V České televizi to dnes řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Podle něj se zatím nerýsuje česká účast v žádném masivnějším cvičení NATO, které by tak reagovalo na ruské vojenské aktivity na Ukrajině.

Stropnický uvedl, že na základě žádosti Varšavy již Spojené státy poslaly několik dodatečných stíhaček F-16 na jednu z polských leteckých základen. Pokud bude Česko požádáno, je připraveno vyslat k ochraně nebe nad některou z partnerských zemí i své nadzvukové gripeny. „Jedná se ještě o hranici Rumunska s Ukrajinou,“ řekl Stropnický.

Čeští vojenští stíhači jsou podle ministra obrany „nepochybně“ připraveni. „To není tak, že my bychom dopředu něco nabízeli. My jsme prostě na své úrovni připraveni a až budeme požádáni, jsme schopni tu kapacitu dodat,“ upřesnil Stropnický.

Manévry NATO nechystá, jen společné cvičení

Před několika dny se také objevila zpráva, že by se česká armáda mohla účastnit větších vojenských manévrů společně s USA, Polskem, případně dalšími partnery ze Severoatlantické aliance. „Nic takového není na obzoru,“ řekl dnes Stropnický. Podle něj si i ruský prezident Vladimir Putin dobře uvědomuje, že úvahy o vstupu ruských vojsk na ukrajinské území „jsou scénáře s kategorie science-fiction“.

Podle informací ČTK představitelé ministerstva obrany doopravdy jednají o společném cvičení s USA a Polskem. Nejedná se ale o manévry, které by partneři začali plánovat až nyní, po vstupu ruských vojsk na Krym. Naopak jde o déle připravované cvičení. „Resort ministerstva obrany ke společným aktivitám účasti USA, Polska a České republiky vede jednání na pracovní úrovni. Případné zapojení armády České republiky je podmíněno rozhodnutím vlády,“ řekla ČTK ředitelka odboru komunikace ministerstva obrany Mira Třebická.

Čeští piloti se již v minulosti úspěšně zapojili do ochrany vzdušného prostoru nad Pobaltím. Nebe nad Estonskem, Litvou a Lotyšskem hlídali piloti gripenů opakovaně. Letos na podzim se mají vydat také na Island, kde na ně čeká podobně zaměřená mise.