České poště vzrostl počet přepravených balíků o polovinu, před Vánocemi dál poroste

Česka pošta řeší desítky tisíc reklamací ročně.

Česka pošta řeší desítky tisíc reklamací ročně. Zdroj: Profimedia

Takto si lidé stěžují Českou poštu.
Česka pošta řeší desítky tisíc reklamací ročně.
Česka pošta řeší desítky tisíc reklamací ročně.
Pošťáci dostanou přidáno
Lidé ve Vidoníně chodí na poštu do trafiky.
7
Fotogalerie

Objem doručovaných balíků na České poště vzrostl na přelomu listopadu a prosince proti běžnému období o polovinu. Dále stoupat by měl i v dalších týdnech, podle předpokladů až na dvojnásobek. Meziročně se provoz zvýšil zhruba o desetinu. Vyplývá to z dnešních údajů pošty pro ČTK.

"Ve srovnání s běžným měsícem v roce, například květnem, je nyní nárůst ve výši 50 procent, a to se stále ještě nenacházíme v absolutní předvánoční špičce," podotkl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Pošta letos zákazníkům garantuje dodání balíku do Štědrého dne, pokud jej podají nejpozději v úterý 20. prosince.

Výrazný nárůst zaznamenávají i další doručovací firmy. Například DPD hlásí růst doručování do velkých měst a zejména v rámci Prahy. Počet balíkových zásilek v Praze a v západních Čechách se proti loňsku v listopadu zvýšil až o 60 procent. Nárůst souvisí se Dnem dopravy zdarma, který tradičně zahajuje vánoční sezónu, a následně také s Černým pátkem a bude pokračovat až do Vánoc.


Firma DPD letos rozšířila kapacitu dep v Ústí nad Labem, Hradci Králové a Českých Budějovicích. Od 1. do 23. prosince bude otevírací doba na depech prodloužena až do 20:00. Přímo z dep letos vydává zásilky i Česká pošta, v osmi z nich je možné balík vyzvednout 24 hodin každý den, na dalších více než 60 depech jsou balíky vydávány od 8:00 do 20:00. Novinkou je také v krajských městech možnost večerního doručování od 18:00 do 21:00, kterou si adresát může za poplatek objednat na internetu.

Přepravce PPL očekává před Vánoci růst objemu zásilek až o 100 procent. Firma proto nabrala na výpomoc 400 brigádníků a několik set dodávek. I letos pak nabízí sobotní doručení. Sobotní rozvoz probíhá od 8:00 do 16:00, a to bez příplatku. Týká se zásilek, na které v tento den připadne první doručovací termín.

 

Kurýrní služba Messenger, která funguje v Praze a dalších 12 městech, spustila tento týden speciální portál pro zadávání hromadných objednávek. Portál je na míru střižený e-shopům a vinařům, kteří tvoří významnou skupinu zákazníků.

Předvánoční období je pro doručovatelské firmy tradičně nejsilnější částí roku. Objem doručovaných zásilek bývá nejvyšší zhruba týden před Štědrým dnem.