Česko bude přijímat více Ukrajinců. Volají po nich průmyslníci

Ministerstvo zahraničí od února zvýší měsíční kvótu pro přijímání žádostí o pracovní povolení pro Ukrajince z 320 na čtyři sta. Pokud vláda schválí personální posílení generálního konzulátu ve Lvově, kvóta se zvedne na osm set. (ilustrační foto)

Ministerstvo zahraničí od února zvýší měsíční kvótu pro přijímání žádostí o pracovní povolení pro Ukrajince z 320 na čtyři sta. Pokud vláda schválí personální posílení generálního konzulátu ve Lvově, kvóta se zvedne na osm set. (ilustrační foto)

Největší poptávka je po obráběčích, svářečích, montážních dělnících, skladnících, obsluhách vysokozdvižných vozíků nebo řidičích nákladních vozidel. (ilustrační foto)
Počet zájemců z Ukrajiny mnohonásobně převyšuje měsíční lhůtu, která byla pro přijímání žádostí stanovena. (ilustrační foto)
Ani navýšení přijímaných Ukrajinců však zřejmě nebude stačit, aby pokrylo požadavky českých zaměstnavatelů. (ilustrační foto)
Vydělají více. ŠkodaAuto zvýší od dubnaplaty o 2,7 procenta.Odbory rovněžvyjednaly jednorázovýdesetitisícový příplatekkaždému zaměstnanci
5
Fotogalerie

Ministerstvo zahraničí od února zvýší měsíční kvótu pro přijímání žádostí o pracovní povolení pro Ukrajince z 320 na čtyři sta. Pokud vláda schválí personální posílení generálního konzulátu ve Lvově, kvóta se zvedne na osm set, sdělilo ministerstva. Vláda od listopadu 2015 schválila dva projekty, jejichž cílem je usnadnit příchod Ukrajinců do českých firem. Zaměstnavatelé si opakovaně stěžovali na to, že i tak je vyřizování pracovních povolení zdlouhavé.

Žádosti Ukrajinců o možnost pracovat v Česku přijímá konzulát ve Lvově, následně je zpracovává ministerstvo vnitra. Počet zájemců ale mnohonásobně převyšuje měsíční lhůtu, která byla pro přijímání žádostí stanovena. 

"MZV od počátku upozorňovalo na to, že kapacita je jasně dána a v případě většího zájmu bude růst nekonečná fronta žadatelů," uvedla mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Kvůli převisu poptávky ministerstvo už loni vyslalo na lvovský konzulát pět nových pracovníků. Další návrh na personální posílení konzulátu o čtyři osoby je připravený a čeká se, až ho projedná vláda. Podle informací ČTK se k němu ministři dostanou během několika týdnů. Ať bude verdikt kabinetu jakýkoliv, zpracovaných žádostí od února přibude.

Ani navýšení přijímaných Ukrajinců však zřejmě nebude stačit, aby pokrylo požadavky českých zaměstnavatelů. Hospodářská komora v pondělní tiskové zprávě uvedla, že firmám se podle nejnovějších dat úřadů práce nedaří obsadit více než 130 tisíc volných pozic.

Největší poptávka je po obráběčích, svářečích, montážních dělnících, skladnících, obsluhách vysokozdvižných vozíků nebo řidičích nákladních vozidel. České společnosti ale postrádají také třeba švadleny, pekaře, pěstitele nebo tiskaře.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) už loni v květnu upozornil na to, že obsadit statisíce míst Ukrajinci možné nebude. Počet vyřízených pracovních povolení pro rok 2016 tehdy odhadl na pět tisíc.