Každoroční koletivní jednání vrcholí, odboráři věří v růst mezd o pět procent

Výroba klobouků.

Výroba klobouků. Zdroj: Michael Tomeš

Výroba klobouků.
Výroba klobouků.
Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group.
4
Fotogalerie

Právě vrcholí každoroční bitva mezi zaměstnavateli a odbory o růst mezd. Prozatímní výsledky kolektivních vyjednávání hovoří o tom, že na výplatnicích zaměstnanců firem s odborářskou podporou přibudou letos 3,5 procenta. Svědčí o tom průzkum České národní banky mezi podniky, ve kterých už mzdová vyjednávání skončila.

Odborovým předákům sice hraje do karet vysychající trh práce, ale dosáhnout vytčeného cíle v podobě pětiprocentního růstu platů se jim zatím nedaří. „Dohodnutá je více než pětina smluv. Pozitivním signálem je, že je to většinou v nejvýznamnějších společnostech ze stavebnictví,“ uvádí místopředseda odborového svazu Stavba Pavel Zítko.

Na výplatnicích stavařů podle něho prozatím přibyly více než čtyři procenta. O něco níže míří průmysl. „Pětatřicet procent podepsaných smluv počítá s růstem mezd o tři a více procent, ve více než desetině případů dostanou zaměstnanci přidáno o pět a více procent,“ uvádí za odborový svaz Kovo jeho šéf Jaroslav Souček. Ve zbytku firem podle něho zůstanou mzdy na loňské úrovni nebo je odbory nemají šanci ovlivnit.

„Kolektivní vyjednávání se intenzivně rozbíhá a nevidíme důvod, proč by náš záměr růstu mezd o pět až pět a půl procenta nemohl být reálný,“ nevzdává se šéf Konfederace odborových svazů Josef Středula.

Dosavadní skóre vyjednávání by podle odborníků pro ekonomiku nemělo být problémem, v obdobné míře totiž letos vzroste produktivita práce. „Mzdy za celou ekonomiku nicméně nejspíše porostou rychleji. Počítám s růstem průměrné mzdy o 4,5 procenta,“ říká hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Celkové číslo prý vytáhne vzhůru jedenáctiprocentní růst minimální mzdy i stále sílící problém firem najít vhodné zaměstnance. Výplatnice mnohdy masivně rostou u profesí s nižší kvalifikací. „Už loni jsme zvyšovali platy ve všech dělnických profesích o deset procent, o další úpravě mezd budeme jednat na jaře, a to podle ekonomického vývoje v zemi,“ říká například šéf domácího potravinářského gigantu Bidfood Bohumil Volf. 

Více o mzdách čtěte ZDE.