Česko je pod čínskou rozlišovací úrovní, investují tu půl procenta

čínské akciové trhy

čínské akciové trhy Zdroj: ctk/AP

Číňané se na všech zahraničních investicích v České republice podílejí z 0,36 procenta. V porovnání zemí V4 je tak na tuzemském trhu méně čínských investic než v Maďarsku či Polsku. A nízký je také podíl Česka na veškerých investicích Číny. Vyplývá to z analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

„Z pohledu celkových čínských investic ve světě je Česká republika pro Čínu takřka pod rozlišovací úrovní, ze všech zemí jsme z pohledu počtu investic na 36. místě, s podílem 0,5 procenta,“ uvádí analýza. Zatímco ve světě investuje Čína zejména do telekomunikací, elektrotechniky a finančních služeb, v Česku a zemích V4 je to hlavně do výroby automobilových součástek.

Asociace vidí pro Českou republiku velký potenciál v turistickém ruchu, kde se očekává meziroční růst počtu čínských turistů téměř o třetinu až na 300 tisíc. Velké šance má Česko i ve sféře vzdělávání. Zatímco například v Nizozemsku studuje více než 6400 čínských studentů, v České republice je to 200 studentů.

„V případě očekávané vstřícnější vízové politiky je nutné se připravit naše vysoké školy na velký příval čínských studentů, což generuje šanci na celou řadu přímých i nepřímých ekonomických benefitů. S rostoucím vzájemným obchodem roste i počet podnikatelů učících se čínsky,“ píše se v analýze.

Čínské investice v ČeskuČínské investice v Česku | Asociace malych a strednich podnikatelu

Tuzemský export do Číny za první pololetí letošního roku vykázal růst o 19 procent na 42 miliard korun. Varující je podle analýzy ale celkový objem takzvaných reexportů do Číny.

„Pouze přes Německo totiž do Číny vyvezeme téměř dvojnásobek toho, co je náš běžný přímý export do Číny. S rostoucími objemy obchodu se rovněž zvyšuje tlak čínských odběratelů na splatnost, jen za posledních pět let se posunula průměrná doba inkasa pohledávek vůči čínským odběratelům ze 71 na 90 dní,“ upozorňuje zpráva.

Celková obchodní bilance mezi Českem a Čínou je dlouhodobě záporná. Z Číny Česko dováží například pětinásobně víc než z Velké Británie.