Česko poslalo do Sýrie mobilní kuchyni a lékařský materiál

Příslušník syrské armády

Příslušník syrské armády Zdroj: ctk/ap

Česko poslalo do Sýrie humanitární pomoc za tři miliony korun. Lidem ve válkou zmítané zemi mají usnadnit život mobilní kuchyně a lékařský materiál. Materiál je určen pro lidi v těžko dostupných oblastech. Do Sýrie zásilku přepravilo letadlo české armády. ČTK o tom dnes informovalo tiskové oddělení ministerstva zahraničních věcí (MZV), které pomoc zaplatilo.

Zásilku MZV uskutečnilo ve spolupráci s Českým červeným křížem v neděli a dnes. V humanitárním materiálu jsou invalidní vozíky, berle, chodítka, speciální obvazy a mobilní kuchyně. Od Česka pomoc převzali pracovníci Syrského arabského červeného půlměsíce (SARC), kteří zajistí její distribuci vnitřním syrským uprchlíkům v těžko přístupných oblastech.

„České republice se v těchto dnech podařilo dostat do Sýrie dodávku humanitární pomoci. Je určená lidem v oblastech, které byly dlouho odříznuty od jiných dodávek pomoci,“ uvedl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Podle prezidenta Českého červeného kříže Marka Jukla je složení zásilky cílené podle zjištění, které pracovníci Červeného kříže a Červeného půlměsíce získali přímo na místě v Sýrii. „Jsem rád, že tak můžeme dále přispět k pomoci, kterou Hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce každý měsíc poskytne pěti milionům Syřanů, protože tím zmírňujeme konkrétní lidské utrpení přímo v místě jeho vzniku. Syrští kolegové poskytnutou pomoc hodnotí velmi pozitivně,“ dodal Jukl.

Sto milionů korun za poslední čtyři roky

V letech 2012 až 2015 Česko podle MZV poskytlo na pomoc Sýrii a syrským uprchlíkům v okolních zemích dohromady přes 100 milionů korun. Pomoc ministerstvo zdůvodňuje i tím, že má ČR zájem na efektivním a rychlém řešení migrační krize. Česko si v Sýrii udržuje důležitou roli tím, že v zemi ponechalo funkční velvyslanectví. „Kontakty, kterými velvyslanectví disponuje, Česku umožňují průběžně působit na představitele syrských institucí v zájmu naplňování rezolucí Rady bezpečnosti OSN a umožňování přístupu humanitární pomoci do všech oblastí syrského konfliktu,“ uvedlo ministerstvo. Dodalo, že za prioritní Česko „za současné komplikované situace považuje zajištění politického kompromisu všech stran konfliktu a dodržování příměří“.

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa v dubnu uvedl, že v příštích třech letech by ČR mohla na pomoc Sýrii přispět až 200 miliony korun, pokud to schválí vláda.